İSTANBUL ADALARI'NDA BEŞERİ ORTAM KOŞULLARINA AİT SORUNLAR VE YÖNETİMİ - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Geçmişten günümüze nüfusun yoğunlaşması, doğal ve beşeri ortamların etkileşiminin artmasına neden olmuştur. Nüfus artışı, tarım, sanayileşme, kentleşme, ulaşım ve turizm gibi birçok beşeri unsur doğal ortam üzerine etki etmekte ve baskı oluşturmaktadır. Doğal ve beşeri ortam arasındaki ilişkinin, etkileşimin plansız, düzensiz olması, mekân başta olmak üzere birçok alanda sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Günümüzde beşeri ortamdan kaynaklı sorunların artması bu sorunların yönetimi ve sürdürülebilirlik kavramlarını ortaya çıkarmıştır. Beşeri kaynaklı sorunların tespiti, yönetim ve sürdürülebilirliğin sağlanması, doğal ortamı, mekânı koruma, kullanma ve geleceğe taşıma açısından oldukça önemli bir duruma gelmiştir. İstanbul iline bağlı, coğrafi özellikleri bakımından farklı yapıda olan İstanbul Adaları da, korunan doğal ortam yapısına rağmen beşeri kaynaklı sorunların yaşandığı alanlardan biridir. Bu çalışmada İstanbul Adalarında meydana gelen beşeri ortam kaynaklı sorunların tespiti, coğrafi bakış açısı ve yöntemleriyle analizi, mekân kullanımındaki etkisi, yönetimi ve sürdürülebilirlik açısından değerlendirilmesi incelenmiştir.

Comparison of the increase in the population today, the concentration of human activities has led to the increased interaction of natural and human environment. Population growth, agriculture, industrialization, urbanization, constitute influence and pressure on the natural environment, many human factors such as transport and tourism. The relationship between the natural and human environment interaction unplanned, irregular, has led to the emergence of problems in many areas, especially in space. Today, the increase of the human environment related issues revealed management and sustainability of these problems. Detection of human -induced problems, providing management and sustainability, natural environment, space conservation, use and has become very important in terms of the future. The province of İstanbul, Istanbul Islands have a different structure in terms of geographic features, although the structure of protected natural environment is one of the areas that are experiencing human -induced problem. In this study, the detection of the human environment related issues in Istanbul Island occurring geographical perspectives and methods of analysis, evaluating their effect on space utilization and sustainability management were examined.
Problems and Management for Environmental Conditions in Human of the Islands of İstanbul
Keywords: Coğrafya; Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm