Türkiye ekonomisinde para politikasının cari işlemler dengesi üzerindeki etkisinin ekonometrik analizi - (:unkn) unknown (My University, 2011)
Türkiye ekonomisi için cari işlemler dengesinin sürdürülebilirliği ekonomik büyüme ve toplumsal refah için büyük önem arz etmektedir. Türkiye ekonomisi hızlı büyüme potansiyeline karşın tasarruf açığı nedeniyle sürekli dış finansman açığıyla karşılaşmaktadır. Türkiye ekonomisinde ekonomik büyümenin sürdürülebilir olması, ağırlıklı olarak cari açığın sürdürülebilir olmasına bağlıdır. Bu bağlamda, ekonomik politikaların, cari işlemler dengesini olumlu etkileyecek şekilde yönetilmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye ekonomisi için, para politikası ve cari işlemler dengesi arasındaki ilişkiyi zaman serisi ekonometrisi teknikleriyle incelemek, Türkiye ekonomisi için cari açığı olumlu etkileyecek optimal para politikası önermektir. Çalışmada elde edilen temel sonuç, TCMB politika faizi ve cari işlemler dengesi arasında kısa dönemde Granger nedensellik ilişkisi sözkonusu olmayıp, uzun dönemde ters yönde kointegrasyon ilişkisi sözkonusudur.

Current account balance sustainability is very important for economic growth and welfare of the society for Turkish economy. Although Turkish economy has a great growth potential, she suffers from current account deficit because of saving gap. Sustainability of economic growth in Turkish economy mainly depends on current account balance sustainability. In this context, it is vital to manage economic policies in such a manner that affecting current account balance positively. Main aim of this study is to analyze the relationship between current account balance and monetary policy in Turkish economy, to recommend optimal monetary policies affecting current account balance positively by using time series econometric techniques. Main result of the study is that there is not Granger causality between monetary policy and current account balance in the short run, but there is a cointegration relationship in the opposite direction in the long run.
An econometric analysis of the effect of the monetary policy on the current account balance in Turkish economy
Keywords: İşletme Finans; İktisat; Uluslararası İlişkiler; İşletme