Mekansal yapıda eşitsiz gelişim Türkiye örneği - Kaya, Ahmet (My University, 2003)
Türkiye ekonomisinin büyüme ve gelişme sürecine girmesi pek kolay olmadı. Osmanlı'nın toprakları üzerinde yeni dinamiklerle şekillenen cumhuriyetin ekonomik yapılanması da endüstriyel yatırımları temel almakta, modern bir toplumal şekillenmeyi ön görmektedir. Ancak bu sürecin pek kolay olmadığı zamanla görüldüğü gibi bir takım dengesizliklere ve ekonomik alanda eşitsiz gelişmeye yol açtığı açığa çıkmaktadır. Tezin amacı yaşanan eşitsiz gelişmenin niteliğini ve nedenlerini ortaya koyarak bir çerçeve belirlemektir. Bu amaca varabilmek için Türkiye'nin yaşadığı sorunların benzerini daha önce veya hala yaşayan ülkelerin tecrübelerini incelemek büyük bir fırsat sunacaktır. Bu tezde öncelikle yapılacak çalışmanın yöntemsel çerçevesi belirlendi. Tarihsel süreç, mekansal yapı ve aktörlerin rolleri ve birbirleriyle bütünsel ilişkileri belirlendi. Ardından belirlenen yönteme bağlı olarak veriler tarihsel bir süreç içinde ele alındı.

It wasn't so easy to enter the growth and development process for Turkish economy. The Turkish Republic's economic reorganization has based on industriali investment and it has focused on social formation. However, it was seen that this process was not so easy to realize and also caused many social and economic problems. This study's aim is determining the characteristics of the unequal development. In this respect, it is a grate apportunity to examine the other countries experiences which look like Turkey's. In this study first of all the methodology was lined. The historical process, the residental structure and the rolles of the actors and their relations with each other were designated.
Keywords: Gelişmekte Olan Ülkeler_Türkiye; Sermaye