Farklı çömelme egzersizleri sırasındaki yük dağılımlarının incelenmesi - Kasapoğlu, Şahin Doğukan (My University, 2019)
Farklı Çömelme Egzersizleri Sırasındaki Yük Dağılımlarının İncelenmesi Öğrencinin Adı: Şahin Doğukan KASAPOĞLUDanışmanı: İrfan GÜLMEZAnabilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Anabilim DalıÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı; squat (çömelme) ve split squat (bir ayak önde bir ayak arkada çömelme) egzersizleri sırasında yük dağılımlarının ve pelvik hareketliliğin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya yaşları 22,12±1,75 yıl aralığında, boy uzunluğu 177,65±5,07 cm, vücut ağırlığı 73,28±5,43 kg ve direnç antrenman yaşı 4,87±2,19 yıl aralığında 32 erkek gönüllü olarak katılmıştır. Deneklerin vücut ağırlığının %10’una tekabül eden girya ekipmanı, iki farklı squat türünde gövdeye yakın (bükülü kol) ve gövdeye uzak (gergin kol) tutularak uygulanmıştır. Yük dağılımları squat hareketinde iki ayak altında olan, split squat hareketinde ise öndeki ayağın altında olan “matscan” kuvvet platformu ile ölçülmüştür. Ayak bileği eklem hareketliliği için Weight-Bearing Lunge Test’i, illiopsoas kası esnekliğinin ölçümü için Modifiye Thomas Test’i (MTT) uygulanmıştır. Pelvik hareketlilik ve MTT değerlendirmelerinde dijital inklinometre kullanılmıştır. Bulgular: Her iki squat değerleri arasında istatiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0,05). Bükülü kol split squat; dominant ve non-dominant taraf arasında ağırlık merkezinin taradığı alan ve sağ-sol salınım arasında istatiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0,05). Sonuç: Sonuç olarak, gergin kol girya tutuşu ile yapılan farklı squat egzersizlerinin; bükülü kol girya tutuşu ile yapılan farklı squat egzersizlerine göre pevik eğiminin naturel postüre daha yakın olduğu tespit edilmiştir. Split squat, squat egzersizine göre natürel postüre daha yakındır. Birçok spor branşının ve günlük hayatta kullandığımız yürüme, koşma paternine uyumundan dolayi bizim önerimizdir.

SUMMARYAnalysis of Load Distributions During Different Squatting ExerciseAim: The aim of this study is to investigate the distribution of load and pelvic mobility during squat and split squat exercises. Methods: The study included 32 male volunteers whose ages ranged from 22,12 ± 1,75 years, with a height of 177,65 ± 5,07 cm, body weight 73,28 ± 5,43 kg, and resistance training age of 4,87 ± 2,19 years. Kettlebell equipment with a equivalent to 10% of the body weight of the subjects was applied close to the trunk (flexion arm) and held away from the trunk (extansion arm). The load distributions were measured by a Mat Scan force platform which was under feet in the squat movement and in the split squat movement under the front foot. Weight-Bearing Lunge Test (WBLT) was applied to the ankle joint mobility and Modified Thomas Test (MTT) was applied to measure illiopsoas muscle flexibility. Digital inclinometer was used for pelvic mobility and MTT evaluations. Result: Squatting movement extension and flexion phase, goblet and straight arm kettlebell grip average inclinometer values respectively; -1,05 ± 3,59, -3,43 ± 4,04, 31,00 ± 7,83 and 19,96 ± 7,33.A statistically significant difference was found between both squatting values (p <0.05). Straight arm split squat; There was a statistically significant difference between dominant and non-dominant sides between right-left swing and center of gravity scanning (p <0.05). Conclusion: As a result, different squatting exercises with Straight arm kettlebell grip; It was found that the pelvic tilt was closer to the natural posture compared to the different Goblet squatting exercise. Split squat is closer to natural posture than squat exercise. It is our recommendation because of the relevance of many sports and walking patterns that we use in daily life.
Keywords: digital inclinometer; dijital inklinometre; pelvic movement; pelvik hareketlilik; Squat