Competition law aspects of mergers and acquisitions in the eu and turkish law: does Turkey call for a merger reform? the answer and a policy and a proposal - Toksoy, M. Fevzi (My University, 2007)
Rekabet Hukuku Yönünden AB ve Türk Hukukunda Birleşme ve Devralmalar Türkiye'nin Bir Birleşme Reformuna İhtiyacı var mı? Cevap ve bir Politika Önerisi

Bu Tezin amacı, Avrupa Birliği Rekabet Hukuku kapsamında teşebbüsler arası yoğunlaşma işlemlerinin 2004 yılında gerçekleşen reform süreci akabinde tabi olduğu kuralların Türkiye’deki olası bir mevzuat değişikliğinde ne şekilde yansıması gerektiğinin ortaya konmasıdır. Türkiye’nin dinamiklerini belirlemek üzere bir ampirik çalışma ile Rekabet Kurulu’nun 2006 yılı sonuna kadar almış olduğu “karşı oy gerekçesi içeren” tüm birleşme ve devralma kararları sınıflandırılarak bu karşı oyların AB reform sürecindeki herhangi bir hususa doğrudan veya dolaylı bir biçimde gönderme yapıp yapmadığı incelenmiştir. Çalışma “Karşı Oy Analizi” olarak adlandırılmıştır. Karşı oylar yetki, değerlendirme kriteri ve usul başlıkları altında üç ana grupta tasnif edilmiştir. Bir sonraki aşamada ise bu üç ana kategori altında her bir karşı oyun konusuna göre alt-tasnifi yapılmıştır ve bu tasniflerin frekansları karşı oy kullanan üye ve zaman parametreleri çerçevesinde ilgili nihai kararların incelenmesi sürecine tabi edilmiştir. Tez ayrıca Rekabet Kurumu tarafından 2005 yılında önerilen ve duyurulan kanun değişikliği taslağı kapsamında birleşme ve devralma işlemlerine yönelik düzenlemelerin Karşı Oy Analizi’nin sonuçlarında değinilen ihtiyaçlara cevap verip vermeyeceğini ortaya koymaktadır. Son olarak ayrıca, ne Karşı Oy Analizi’nde ne de Rekabet Kurumu önerisinde değinilmiş olan ancak mevcut çalışma esnasında edinilen tecrübeyle şekillenen ve Avrupa Birliği mevzuatı dikkate alındığında Türk mevzuatına aktarılması gerektiği düşünülen düzenlemelere de ayrıca yer verilerek kapsamlı bir reçete önerisi yapılmaktadır. Competition Law Aspects of Mergers and Acquisitions in the EU and Turkish Law Does Turkey Call for a Merger Reform? The Answer and a Policy Proposal ABSTRACT The purpose of this thesis is to set out whether or not the rules governing concentrations between undertakings in EU competition law that are reshaped subsequent to a reform in 2004 must be reflected in a possible legislative amendment in Turkey. In order to determine the dynamics of Turkey, as an empirical study, Competition Board decisions on mergers and acquisitions containing reasoning for dissenting votes rendered until the end of 2006 are examined to observe whether they make direct or indirect reference to matters involved in the EU reform process. This study is baptised as “Dissenting Vote Analysis”. The dissenting votes are classified under jurisdictional, substantial and procedural matters. In the next stage, sub-classification were made under each of these three main categories in accordance with subject of each dissenting vote, where the frequency of these classifications were made subject to process of examining relevant final decisions according to dissenting member and time parameters. The study also sets out whether regulations, presently proposed and announced by Competition Authority in 2005 as legislative amendment on merger and acquisition transactions will meet the needs mentioned in the outcome of the Dissenting Vote Analysis. Finally, arrangements that should be introduced within the Turkish legislation that are contained neither in the Dissenting Vote Analysis nor in the Competition Authority proposal but stemming from the EU legislation are also presented within the context of a comprehensive recipe.
Keywords: Avrupa Birliği Hukuku; Avrupa Birliği_Hukuk_Türkiye; Birleşme_Hukuk; Rekabet Hukuku