Çocuk ihmal ve istismarının toplum temelli koruyucu yaklaşımlar ile önlenmesi amacıyla ailelerin güçlendirilmesine yönelik eğitim planlanması - Yıldız Silahlı, Nicel (My University, 2024)
Amaç: Çocuk istismarı ve ihmalini önlemeye yönelik aileleri güçlendirme temelli programlar sınırlıdır. Çalışmanın amacı, Ebeveynlerin Koruyucu Faktörleri Değerlendirmesi (KFETD) ölçeğinin Türkçe versiyonunun geçerlililik ve güvenilirlik araştırmasının yapılması ve kültürel olarak uygun bir eğitim tasarlanması için alt yapı oluşturulmasıdır. Gereç ve Yöntem: Koruyucu Faktörlerin Ebeveynler Tarafından Değerlendirilmesi ölçeği ve Çocukluk Çağı Olumsuz Yaşantılar ölçeği İstanbul'da yaşayan 0-8 yaş arası çocukların ebeveynlerine uygulandı. Yapı geçerliliğini değerlendirmek için açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri yapıldı ve Cronbach Alpha katsayısı hesaplandı. Güçlü yönlere dayalı aile eğitim programları bir ekip tarafından gözden geçirildi. Bulgular: Ölçeğin Türk popülasyonu için geçerli ve güvenilir olduğu bulundu (Cronbach Alpha=0,948). Madde ayırt edicilik analizleri ve doğrulayıcı faktör analizleri ölçeğin iyi bir model uyumu gösterdiğini doğrulamıştır. Test-tekrar test güvenilirliği mükemmel ila orta düzeyde uyum göstermiştir. Katılımcıların çoğunluğu koruyucu faktör endeksinden yüksek puan almıştır. Sonuç: Çalışma, KFETD ölçeğinin Türkçe versiyonunun geçerli ve güvenilir bir araç olduğunu gösterdi. Bu bulgular, çocuk istismarı ve ihmalinin birincil olarak önlenmesi için kültürel olarak uygun güçlü yönlere dayalı bir eğitim programının geliştirilmesine katkıda bulunacaktır.

Objective: The family strengths-based programs for preventing child abuse and neglect are limited. This study aimed to evaluate the validity and reliability of the Turkish version of the Parents' Assessment of Protective Factors (PAPF) survey and to adapted a culturally appropriate program and educational design with a multidisciplinary team. Materials and Methods: The PAPF and Adverse Childhood Experiences questionnaire were administered to parents of children aged 0-8 years living in Istanbul. Exploratory and confirmatory factor analyses were conducted to asses construct validity, and the Cronbach’s Alpha coefficient was calculated. Strengths based family education programs were reviewed by a team. Results: The instrument was found to be valid and reliable for the Turkish population (Cronbach Alpha=0.948). Item discrimination analyses and confirmatory factor analyses confirmed that the scale showed a good model fit. Test-retest reliability demonstrated excellent to moderate agreement. The majority of participants scored high on the protective factor index. Conclusion: The study showed that the Turkish version of the PAPF is a valid and reliable instrument. These findings will contribute to the development of a culturally appropriate strengths based educational program for primary prevention of child abuse and neglect.
Strengthening families to prevent child neglect and abuse with community based protective approaches : culturally appropriate program development and educational design
Keywords: Child abuse; Children and violence; Children's rights; Çocuğa kötü muamele; Çocuk hakları; çocuk istismarı; Çocuklar ve şiddet; Ebeveynlerin değerlendirmesi; families; geçerlilik Parents’ assessment; koruyucu faktörler; önleme; prevention; protective factors; validity