Su ürünlerinde fiyat – miktar ilişkisi: İstanbul Su Ürünleri Halinde bir araştırma - Kökçek, Cüneyt Fethi (My University, 2016)
SU ÜRÜNLERİNDE FİYAT – MİKTAR İLİŞKİSİ:İSTANBUL SU ÜRÜNLERİ HALİNDE BİR ARAŞTIRMA Bu çalışma İstanbul Su Ürünleri Halinde 01 Ocak - 31 Aralık 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın materyalini İstanbul Su Ürünleri Haline avcılık ve yetiştiricilik yoluyla gelen su ürünlerinin fiyat ve miktarları oluşturmaktadır. Su Ürünleri Haline ait veriler BSGM İstatistik daire başkanlığından 2014 yılı için temin edilmiştir. Su Ürünleri Haline gelen türlerin miktar ve fiyatları günlük olarak toplanmıştır. İncelenen su ürünlerine ait haftalık fiyat ve miktar ilişkisi istatistiksel analiz programlarından SPSS kullanılarak korelasyon analizi yapılmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir. İstanbul Su Ürünleri Halinde 2014 yılında toplam 79 tür su ürünleri (68 adet balık ve 11 adet omurgasız) işlem görmüştür. Çalışma kapsamında incelenen balık türleri (10 adet) İstanbul Su Ürünleri Halinin toplam balık üretiminin % 92.26‘sını, omurgasız türleri (3 adet) ise toplam omurgasız üretiminin % 95.76‘sını oluşturmaktadır. İncelenen su ürünlerinden çinekop, istavrit, çipura, mezgit, sardalya, ahtapot ve karides türlerinde fiyat - miktar ilişkisi istatistiki açıdan önemli bulunmuştur. PRICE-QUANTITY CORRELATION IN FISHERIES: A RESEARCH IN İSTANBUL AQUTIC PRODUCTS WHOLESALE MARKET This study was done between the dates of 1 January and 31 December 2014 in İstanbul Aquatic Products Wholesale Market. Materials of the research were the quantities and prices of fishery products which brought to İstanbul Aquatic Products Wholesale Market by aquaculture and fishing. Data of the Hall for 2014 year obtained from General Directorate of Fisheries and Aquaculture Department of Statistics and Information Systems. Quantities and prices of species were collected daily in survey form. The results of the examined products’ correlation according to the quantities and prices were evaluated by using statistical correlation analysis programme called SPSS. In total, 79 species (68 fishes and 11 Invertebrates) were processed in İstanbul Aquatic Products Wholesale Market in 2014. Examined fish species (10 species) in İstanbul Aquatic Products Wholesale Market were % 92.26 of total fish production of Hall and examined invertebrates species (3 species) were % 95.76 of Hall’s total invertebrate production. Among the researched species; price-quantity correlation in blue fish, horse mackarel, sea bream, whiting, pilchard, octopus and shrimp species was statistically found significant.
Keywords: Su ürünleri edüstrisi ve ticareti - Ekonomik yönleri; Türkiye