Hüseyin Amâsî hayatı ve Dürr-i Meknû isimli manzûm tecvîdi - Aktaş, Emine Özbek (My University, 2016)
Hüseyin Amâsî Hayatı ve Dürr-i Meknûn İsimli Manzum tecvidi Bu çalışmanın konusu Hüseyin b. Ali el-Amâsî’nin Dürr-i Meknûn adlı manzum eseridir. Kur’ân’ı Kerîm’in tecvîd ve kıraatıyla ilgili olan eser İmam Cezerî’ye âit Mukaddime isimli manzum eserin te’lif-tercüme olarak kaleme alınmış şeklidir. Eserin Süleymaniye Kütüphanesi’nde bulunan iki nüshası ile Millî Kütüphanedeki bir nüshası incelenmiş ve karşılaştırılmalı metni oluşturulmaya çalışılmıştır. XVI. yüzyılda yaşadığını tahmin ettiğimiz Hüseynî mahlaslı müellif, Dürr-i Meknûn’da verdiği bilgilere göre İstanbul’da Kapudan Câmii’nde imamlık yapmıştır. Çalışmanın giriş kısmında tecvîd ile ilgili verilmiş, tecvîd uygulamalarının edebiyat ve musikî ile irtibatlı yönleri incelenmiştir. Ayrıca Arapça, Farsça, Türkçe olarak kaleme alınmış manzum ve mensur tecvîdlere yer verilerek, konumuzla alâkalı olması sebebiyle, yazma manzum Türkçe tecvîdler tanıtılmıştır. Birinci Bölümde Hüseyin b. Ali el-Amâsî’nin hayatı ve eseri hakkında Dürr-i Meknûn’dan yola çıkılarak bazı tespitlerde bulunulmuş, ikinci bölümde Dürr-i Meknûn muhtevâ ve edebî özellikler açısından incelenmiş, üçüncü ve son bölümde karşılaştırmalı metin verilmiştir. Anahtar Sözcükler: Hüseynî, metin inceleme, manzum tecvîd.

Hüseyin Amâsî’s Life and His Tajweed InVerse Named Durr-ı Maknun This thesis analyses the Durr-i Maknun; a work that was written in verse by Huseyn b. Ali al-Amasi. Actually al-Amasi’s work is considered as a kind of explanation or interpretation of Imam Al-Jazari’s work al-Muqaddima that is related to Qur’an recitation. Actually, a comparative analysis is done by examining the two copies of Durr-i Maknun available in Süleymaniye Library and one copy in National Library of Turkey. The author who wrote under a pseudonym; Huseyn is belived to have lived in 16th century, and according to some information found in his work; Durr-i Maknun, the author is also believed to have worked as Imam in Kapudan Mosque in Istanbul. In the ıntroduction section of working was given information about the tajweed, was examined the with related literature and music of tacvid implementations and also was written up with poetical and prose tacvids as Arabic, Persian, Turkish and Turkish tajweeds was introduced due to our subject interested in first section, was found in some determinations through Dürr-i Meknun about the life and work of Hüseyin b. Ali el-Amasi'nin in the second section, Dürr-i Meknun was examined with regard to content and literate in the third and last section, was given comparative text. Huseyn, textual criticism, in verse tajweed.
Keywords: History; Islam; İslam; Tarih