Örgütte takım lideri anlayışının işgören performansı üzerindeki etkisi ve uygulamadan bir örnek - Poyraz, Volkan (My University, 2004)
Takım içerisindeki iş gücü verimliliği birçok değişken tarafından etkilenmektedir. Takımların yönetim biçiminin, işyerinin sağlık koşullarına uygun olup olmamasının, örgüt içi ilişki tarzlarının, ceza ve ödül sistemlerinin, güdüleme araçlarının, örgüt içinde var olan liderlik biçimlerinin, örgüt yapısının ve benzeri örgütsel değişkenlerin iş gücü verimliliğini ve performansı doğrudan veya dolaylı olarak etkilediği teorik olarak ispatlanabilmektedir. 42 takım lideri ve 212 takım çalışanı üzerinde yapılan araştırma sonunda, çalışan performanslarının takım liderinin liderlik tarzından doğrudan etkilenmediği saptanmıştır. Performans düzeyi ile ilişki ve görev eğilimleri istatistiksel olarak doğrusal bir korelasyona sahip değildir ancak eldeki veriler yorumlandığında, ilişki yönelimli liderlik tarzının görev yönelimli tarza kıyasla çalışan performansı üzerinde daha etkili olduğu görülmektedir. Yapılan araştırma sonucunda ilişki yönelimli liderlik tarzının performans üzerindeki etkisi %32 bulunmuştur ki, bu değer istatistiksel olarak doğrudan bir etkiyi ifade etmemekte, ancak, ilişki yönelimli liderliğin takım verimliliğini arttırma yönünde önemli bir unsur olduğunu ortaya koymaktadır. Görev yönelimli liderliğin performans üzerindeki düşük etkisi ise işletme literatüründe takım liderliği üzerine öne sürülen yargıları desteklemektedir.

Organizations are changing, and the field of organizational behaviour is changing with them. New dynamics are emerging as important organizatinal research issues. Organizations' performance depends on environmental factors and how the organization deals with these changes. Every work team is affected by external and internal conditions that influence its functioning The work team has certain resources such as member resources that includes members' abilities and personality characteristics. The importance of leadership in team work occurrs on this point. The relationship between the members and the team leader must depend on open communication for synergy of each member and team effectiveness. In this observation, the effect of the leadership style on the team performance is criticised by the help of the correlations between the performance datas of 212 team members and leadership trends of 42 team directors. The %32 effect of the style that depends on whole relationship on team performance proves us the leadership style is not the exact performance factor in effective teams but indicated as one of best. There may be some other external components like the working conditions and psycological factors that the leader can not influence. At last, a conclusion might be drawn on the importance of the communication between the leader and members. The leadership style only concentrated on tasks, has less effect on team performance.
Keywords: Genel yönetim; Örgüt; Yönetim ve Organizasyon