Ortaokul öğrencilerinin doğrusal denklem ve eğim kavramlarındaki yanılgıları ve kavram yanılgılarında süreklilik - KÜPCÜ, ALİ RIZA (My University, 2020)
Çalışmanın amacı ortaokul matematik dersi cebir öğrenme alanındaki doğrusal denklem ve eğim kavramları ile ilgili öğrencilerin yaşadığı zorluk ve kavram yanılgılarını belirlemek; öğrenme-öğretme etkinlikleri sonrasında baskın olarak devam eden yanılgıları ortaya koymaktır. Çalışma nicel araştırma yöntemlerinden kesitsel tarama modeline uygun betimsel düzeydedir. Çalışma sekizinci sınıfa devam eden dört farklı grupla; birinci grup (G1) 30, ikinci grup (G2) 31, üçüncü (G3) ve dördüncü (G4) gruplar 28’er olmak üzere toplam 117 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Tüm gruplara \"doğrusal denklemler\" konusuna ait beş kazanım çerçevesinde dört farklı öğretim yöntemi ile öğretim gerçekleştirilmiştir. Veriler bu öğrenme-öğretme etkinlikleri öncesi ve sonrasında uygulanan ve araştırmacılar tarafından hazırlanan \"Üç Aşamalı Kavram Yanılgıları Belirleme Testi\"nden elde edilmiştir. Bu test toplam 34 olası kavram yanılgısı çerçevesinde hazırlanmış ve 16 sorudan oluşmuştur. Toplanan veriler tek yönlü anova testine göre ve testlerin ikinci ve üçüncü aşamasındaki cevaplara göre gruplardaki öğrencilerin mevcut kavram yanılgılarının çeşitliliği açısından değerlendirilmiştir. Buna göre ön testten tüm gruplarda altısı ortak toplam 19 tane; son testten üçü ortak toplam 7 kavram yanılgısı tespit edilmiştir. Bu sonuç kavram yanılgılarının oluşumunda öğrenci bireysel düşünmelerinin dikkate alınması gerektiğini ve kavramsal öğrenmede sadece kavram oluşturma değil kavram kazanma boyutunun da önemli olduğu gözlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin \"tablo ile verilen doğrusal ilişkide eğimi y/x (iki değerin oranı) olarak düşünme\", \"eksenleri kesen noktaları denklemde katsayı olarak düşünme\" yanılgılarının öğretim sonrasında da baskın kaldığını göstermiştir.

The aim of the study is to determine the misconceptions of students about the concepts of linear equation and slope.The study is in descriptive survey model which is one of the quantitative research methods. The study was carried out with four different groups (117 students) attending the 8th grade of a secondary school in Istanbul. The data were collected from the "Three-Stage Misconceptions Test", which was applied before and after these learning-teaching activities and prepared by the researchers. The test was prepared within the framework of a total of 34 possible misconceptions considering the relevant subject learning outcomes and the literature, and consisted of 16 questions. The use of correct-distracter items with the second phase of the test supported the consideration of 34 possible misconceptions within the framework of 16 questions. The findings obtained from the first stage of the test were calculated as one-way anova test results for both pre-test and post-test mean scores of 0.55 for the pre-test and 0.09 for the post-test, and it was observed that the results did not differ significantly between the groups. However, in all groups from the pretest 19 misconceptions (six of them were common) and from the posttest 7 misconception (four of them were common) were determined. Considering the second and third stages of the test, it was seen that the groups had different types of misconceptions. It was observed that individual student reasoning should be taken into consideration in the formation of misconceptions, and not only concept creation but also concept acquisition dimension is important in conceptual learning. In addition, the research has shown that students' misconceptions “thinking the slope in the linear relationship given with the table as y/x, and "thinking the points that cross the axes as a coefficient in the equation" remained dominant. Keywords: Linear equation, misconception, slope, three-tier test
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Eğitim; İlköğretim; İlköğretim Matematik Öğretmenliği; Social Sciences and Humanities; Education; Elementary School Education; Teacher Training For Elementary Sch. Edu. in Mathematics; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; EĞİTİM VE EĞİTİM ARAŞTIRMASI; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; EDUCATION & EDUCATIONAL RESEARCH; Social Sciences & Humanities; Doğrusal denklem; eğim; kavram yanılgısı; üç aşamalı test; Linear equation; misconception; slope; three-tier test