İnsan hakları açısından Ceza Muhakemesi’nde şahsi hürriyeti bağlayıcı koruma tedbirleri - Yeşilkaya, Adem (My University, 2008)
Tezimizde ülkemizin taraf olduğu ve insan haklan uygulamaları açısından örnek aldığı Avrupa İnsan Haklan Sözleşmesinin kuralları çerçevesinde iç hukukumuzda yapılan düzenlemelerden Ceza Muhakemesinde şahsi hürriyeti bağlayıcı koruma tedbirleri incelenmiştir. Bu kapsamda yakalama, gözaltı, tutuklama ve adli kontrol tedbirlerinin AİHS'ne uygunluğunun ele alınmıştır. AİHS'nin her maddesinde düzenlenen insan haklarına bağlı olarak 5271 sayılı CMK'mn ilgili maddeleri incelenip görüşlerimiz ortaya konulmaya çalışılmıştır. Yargı yetkisini tanıdığımız Avrupa İnsan Haklan Mahkemesinin ülkemiz aleyhine açılan davalarda verdiği kararlar incelenip iç hukukumuzdaki düzenlemelerin ve bu düzenlemelerin AİHS açısından yeterli ve uygun olup olmadıklarını da elimizden geldiğince irdelenmeye çalışılmıştır. Ülkemizin AB'ye tam üyeliği sürecinde yapılan hukuk reformları sonrasında Ceza Hukukumuzdaki temel kanunlar tamamen değiştirilerek AB düzenlemeleri ve uygulamaları ile uyumlu hale getirilmeye çalışıldığından çalışmamızda da bu husus da ilgili bölümlerde ele alınmaya çalışılmıştır. nsan hakları, koruma tedbirleri, yakalama, gözaltına alma, tutuklama, adli kontrol,

in this thesis the protective precautions related to the personal freedom in the regulations performed in our local laws, namely, in Criminal Procedure Code, within the scope of the terms of the European Convention on Human Rights, to which our country is a party and which is tak en as an example regarding applications of the human rights have been examined. Within this context, it has been focused on the compliance of arrest, custody and judicial inspection precautions with the European Convention on Human Rights. Depending on the human rights regulated in every article of the European Convention on Human Rights, the related articles of the Criminal Procedure Code no.5271 has been examined and tried to set our personel opinions. The decisions issued by the European Court of Human Rights, the judiciary authority of which is recognized by us, in the cases opened against our country has been inspected and our best has been done to evaluate the adequacy of the regulations in our local law and adequacy and compliance of these regulations within the scope of the European Convention on Human Rights. Following the law reforms issued within the process of full membership of our country to EU, since the basic acts in our law have been completely altered for harmonization with EU rectifîcations and consolidations, this issue has been examined in the related chapters of our study. Key words: human rights, protective precautions, apprehension, custody, arrest, judiciary inspection,
Keywords: Ceza Hukuku; Hukuk; İnsan Hakları; Kamu Hukuku