Bilgisayar ortamında bağımsız denetim ve bir araştırma - Bilgin, Şaban (My University, 2003)
BİLGİSAYAR ORTAMINDA BAĞIMSIZ DENETİM VE BİR ARAŞTIRMA Finansal tabloların temelini oluşturan muhasebe kayıtlarının kontrolü bağımsız denetçiler tarafından yapılmaktadır. Söz konusu denetimlerde yeni denetim tekniklerinden ve araçlarından yararlanılması, zaman tasarrufu sağlamakla birlikte, şirketlerin mali tablolarının durumunu gösteren raporlara olan güvenilirliği ve kaliteyi de atıracaktır. Bu araştırma, yeni denetim teknolojilerini incelemekle birlikte, günümüzde yapılan denetimlerde, bu teknolojilerden ne kadar yararlanıldığını tespit etmeyi amaçlamaktadır. Yeni denetim teknolojilerinin maliyetinin yüksekliği ile birlikte söz konusu araçlardan yararlanmanın belli bir mesleki bilgi ve uzmanlık gerektirmesi, bu teknolojilere olan talebi de olumsuz etkilemektedir. Ancak bilinen bir gerçekte yeni denetim teknolojilerinin, zaman tasarrufu ve düşük maliyet ile birlikte denetimin kalitesini ve rekabet gücünü de artırıcı bir rol oynadığıdır. Bu çalışmada, Türkiye'deki denetim sektöründe karşılaşılan sorunlar ve yapılması gerekenlere de yer verilmiştir. Ayrıca çalışmada, gelişmiş bir denetim sektörü için yeni denetim teknolojilerinin kullanımının zorunluluğunun yanı sıra mesleki eğitiminde olmazsa olmaz şart olduğu vurgulanmıştır. Name and Surname :Şaban Bilgin Field :İşletme Programme : Muhasebe Finansman Supervisor :Doç.Dr. Cemal İbiş DegreeAwarded and Date :Yüksek Lisans - Temmuz 2003 sayar Ortamında Bağımsız Denetim

AUDITING ON COMPUTERS AND AN RESEARCH The accounting records constituting the basis of financial tables are checking by audits. Using new techniques and devices on those checking procedures not only decrease time consumed but also increase the quality of reports and the trust to the reports which are showing fiscal tables state. This research aimed as well examining new auditing techniques and how much these techniques are being used nowadays-auditing procedures. In addition to the high cost of new auditing technologies, the obligation for the users of these techniques to have certain professional information and specialty are affecting the wide use of the technology negatively. However, there is a true right that the new auditing technologies, saving time and money, increase the quality of auditing and the power of competition. On this work, the problems of Turkey's auditing sector and the solutions of them are also taken place. Also in this work, it is emphasized that for a developed auditing sector besides new auditing technologies, the professional education strictly cannot be abandoned.
Keywords: Denetim; Muhasebe