Eğitimde teknoloji kabul ve kullanımında sosyal medyanın etkisi : karşılaştırmalı bir araştırma - Bayramberdiyev, Novruzgeldi (My University, 2020)
Sosyal medya araçlarındaki hızlı gelişmeler çoğu alanda olduğu gibi eğitim alanında da farklılıklar meydana getirmiştir. Çok daha kolay adımlar izlenerek topluluk oluşturma, paylaşım yapma, iletişim ve geri dönüt sağlama gibi özelliklerinden dolayı birçok eğitimci tarafından yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.Sosyal medya kullanımının günlük hayatımızda giderek artması, toplumsal yaşamın vazgeçilmez bir unsuru haline dönüşmesi, üstelik toplumsal yaşam üzerinde dönüştürücü bir paya sahip olması kültürel, sosyal hatta psikolojik etkileri de beraberinde getirmektedir. Hatta bazı hükümetlerin bu ve benzeri sebeplerden dolayı sosyal medyaya ülke bazında sansür uyguladığı görülmektedir.Bu çalışmanın temel amacı ise bir ülkede sosyal medya kullanımının sansür politikası nedeniyle sınırlandırılması durumunun öğretmenlerin TPAB (Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi) düzeyleri ile sosyal medyayı kullanım durumlarına olan etkisini araştırmaktır. Araştırmada ayrıca, öğretmenlerin TPAB düzeyleri ile sosyal medya kullanım motivasyonları arasındaki ilişki incelenmiş, sosyal medya erişimi olmayan öğretmenlerin bu engeli nasıl aştıkları ve sosyal medyaya ne tür yollarla bağlandıkları tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışma, sosyal bilimlerde uygulanan nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanılmasına imkân sağlayan karma yöntem kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubuna Beşiktaş’tan üç devlet lisesi ve Aşkabat’tan da üç devlet lisesi olmak üzere toplam altı okul dahil edilmiş, form ve ölçekler bu okullardaki tüm öğretmenlere uygulanmıştır. Çalışmanın yapıldığı dönemde (2019-2020 eğitim-öğretim yılı) kolay ulaşılabilir durumda olan ve çalışmaya katılmayı kabul eden okullar seçildiğinden uygun örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada öğretmenlerin demografik özelliklerini, sosyal medya kullanım sıklıklarını ve durumlarını, sahip oldukları elektronik cihazları belirlemek için “Bilgi Formu”, teknolojik pedagojik alan bilgisi düzeylerini belirlemek için “Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi Ölçeği” ve sosyal medya kullanım durumları ve motivasyonlarını belirlemek amacıyla “Sosyal Medya Kullanım Motivasyonu Ölçeği” kullanılmıştır. Elde edilen veriler IBM SPSS 25 aracılığıyla istatistiki testlere tabi tutularak analiz edilmiştir. Betimsel istatistikler için yüzde, frekans ve aritmetik ortalama değerleri hesaplanmıştır.Sonuç olarak, sosyal medyayı serbestçe kullanan öğretmenler ile hükümetin sansür politikası nedeniyle sosyal medyayı sınırlı kullanan öğretmenlerin TPAB düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Sosyal medyayı serbestçe kullanan öğretmenlerin, hükümetin sansür politikası nedeniyle sosyal medyayı sınırlı kullanan öğretmenlere göre TPAB düzeylerinin daha yüksek olduğu anlaşılmıştır. Türkiye veri setinde tüm öğretmenler sosyal medya kullandıklarını belirtirken, Türkmenistan veri setinde 10 öğretmenin (%23,80) sosyal medya kullanmadığını belirtmiştir. Ayrıca araştırmada, sosyal medyanın sansürlü olduğu bir ülkede kullanıcıların çoğunluğu sosyal ağlara VPN (Virtual Private Network) kullanarak erişim sağladıkları tespit edilmiştir.

Rapid growth of social media has had a profound impact on education as well as in many other fields. It has been widely used by many instructors because of its features such as community building, sharing, communication and feedback by following much easier steps.Social media is increasingly ingrained in our day-to-day lives and the use of social media has become an integral part of our daily lives. Social media, therefore, is certainly having a rather large impact on our culture and psychological health for good or for bad. This is causing many governments to censor people’s social media consumption.The main purpose of this study is to investigate the impact of the censorship of social media use in a country on teachers’ TPACK (Technological Pedagogical Content Knowledge) levels and their use of social media. The paper also examined the relationship between teachers’ TPACK levels and their motivation of social media use, and studied how teachers who do not have access to social media overcome this obstacle and how they connect to social networks. The study was conducted using a mixed method that allows the use of quantitative and qualitative research methods used in social sciences. A total of six schools, including three public high schools from Beşiktaş and three public high schools from Ashgabat, were included in the study group of the research, and the forms and scales were applied to all teachers in these schools. Convenience sampling method was used since the schools that were easily accessible and accepted to participate in the study were selected in 2019-2020 academic year. The data was collected using “Information Form”, “Technological Pedagogical Content Knowledge Scale”, and “Motivation of Social Media Use Scale”. The data was analyzed using IBM SPSS 25 by conducting statistical tests. Percentage, frequency and arithmetic mean values were calculated for descriptive statistics.As a result, there was a significant difference between TPACK levels of teachers who use social media freely and the teachers who have restricted access to social media due to the censorship policy of the government. It was found that TPACK levels of teachers who are able to use social media freely are higher than the ones who have restrictions on social media use. All the teachers from Turkey data set indicated that they use social media, while 10 teachers (23,80%) from Turkmenistan data set stated that they do not use social media. Furthermore, the study found that the majority of users access social networks using VPN (Virtual Private Network) in a country where social media is censored.
The impact of social media on technology acceptance and technology use in education : a comparative study
Keywords: Bilgisayar; Computer; Education; Eğitim; Eğitimde teknoloji kullanımı; Öğrenim ve öğretim; social media; sosyal medya Technology use in education; Study and teaching; technological pedagogical content knowledge; Technology; Teknoloji; teknolojik pedagojik alan bilgisi; TPAB; TPACK