Hepatosellüler karsinom metastazında unilateral C1-2 füzyonu - HARMAN, FERHAT (My University, 2023)
Amaç: Posterior C1-2 füzyon, üst servikal bölge instabilitesinde kullanılan etkili bir stabilizasyon yöntemidir. C1-2 eklemi normalde oldukça hareketli bir eklemdir ve psödoartroza bağlı atlanto aksiyal instabilite riskini azaltmak için uygun füzyonu sağlamak önemlidir. Tek tarafl ı pedikül yapıları metastaz nedeniyle litik olan hastamızda, ağrı palyasyonu ve intstabiliteyi tedavi etmek amacıyla tek tarafl ı füzyon yöntemi uygulandı. Yöntem: Bilinen hepatosellüler karsinom tanısı olan hasta tarafımıza boyun ağrısı nedeniyle başvurdu. Hastanın yapılan görüntülemelerinde üst servikal seviye ve komşuluğunda ki yumuşak dokuda, instabiliteye yol açan metastaz saptanması üzerine stabilizasyon sağlanması amacıyla cerrahi planlandı. Bulgular: Boyun ağrısı nedeniyle tarafımıza başvuran 66 yaşındaki, erkek hastanın medikal öyküsünde hepatosellüler karsinom tanısı mevcut olup yapılan ileri tetkiklerde hastanın C1-C2 servikal vertebra seviyesinde, posteriorda fasyadan, anteriorda karotise uzanan hepatoselüler karsinom metastazı saptandı. (Şekil 1)Nörolojik muayenesinde defisit saptanmayan hastanın, SINS skoru 11 olarak hesaplanmış olup, potansiyel instabil olarak değerlendirildi.İnstabilite bulguları olan hastanın, servikal stabilizasyonunu sağlamak amacıyla operasyon kararı verildi. Hastanın sol tarafl ı pedikül yapıları metastaza bağlı olarak litik olması nedeniyle sağ tarafl ı unilateral C1-C2 füzyonu planlandı.Hasta prone pozisyonda ameliyata alınarak C1-C2 seviyesine ulaşıldı. C2 sinir kökü sakrifiye edildikten sonra sağ C1-C2 fasetinin yüzeyleri elektrikli drill ve küret ile dekortike edilerek füzyona uygun hale getirildikten sonra füzyonu güçlendirmek amacıyla allogreft kemik dokusu ve titanyum kafes yerleştirildi. Ardından C1 lateral mass, C2 pediküler vidaları tek tarafl ı olarak yerleştirildikten ve rod ile sistem birleştirildi. (Şekil 2)Postoperatif dönemde hastanın nörolojik muayenesinde herhangi bir defisit saptanmamış olup hastanın boyun ağrılarında belirgin azalma görülmüştür. Hastanın 3 ay servikal kollar kullanması planlandı Tartışma ve Sonuç: Atlantoaksiyal eklem arasına füzyon yapılması, eklemin hemen arkasında bulunan ve eklemi görmemizi engelleyen C2 kökü ve yaygın venöz pleksus nedeniyle uygulaması teknik olarak zorlu bir yöntemdir. İnoperatif olan hastamızda gelişmiş olan ağrı ve instabilitesini tedavi etmek amacıyla C1-C2 füzyonu planlandı. Hastanın tek tarafl ı kemik yapılarının litik olması bilateral füzyonu uygulamayı imkansız kılmaktadır. Bu nedenle hastamıza tek tarafl ı C1-C2 füzyonu uygulanarak ameliyat sonrası dönemden itibaren gözlemlenen ağrı palyasyonu sağlanmış olup aynı zamanda stabiliteyede katkıda bulunulmuştur. Cerrahi olarak inoperatif metastazları olan hastaların palyatif tedavisi, var olan veya gelişebilecek instabiliteyi önlemek için uygun vakalarda tek tarafl ı stabilizasyon denenebilir.
Keywords: C1-C2 füzyon; İnstablite; Metastaz