Türk basınında ‘’İkinci Balkan Antantı’’ (1952-1955) - Göreci, Cüneyt (My University, 2004)
28 Şubat 1953'te imzalanan Ankara Antlaşması veya Dostluk ve İşbirliği Antlaşması ve 9 Ağustos 1954'te Yugoslavya'nın Bled şehrinde imzalanan Bled Antlaşması veya İttifak Antlaşması ile Türkiye, Yunanistan ve Yugoslavya bir Balkan Paktı oluşturmuşlardır. İşte bu paktın Türk basınında değerlendirilmesi bu tezin konusunu teşkil etmektedir. Atatürk döneminde imzalanan Balkan Antantı bu girişime kaynaklık etmiş. Özellikle bu girişim, kanlı mücadeleler sonucu hazin geçmişi bir kenara bırakarak, büyük önderler Mustafa Kemal Atatürk ile Venizelos'un büyük katkılarıyla Türk-Yunan dostluğu tesis etmiş ve bu gelişmeler Balkan Antantı'nın oluşumunda temeli oluşturmuştur. Zaten Türk ve Yunan hükümetlerinin gayretleri sonucunda Balkan ulusları kendi insiyatifleri ile ilgili ilk kez önemli bir adım atmışlardır. Fakat gelişen olaylar II.Dünya Savaşı'na neden olmuş.Bundan da en çok Balkan ulusları etkilenmişlerdir. II.Dünya Savaşı sonucunda oluşan yeni dünya düzeni iki kutuplu bir dengeyi oluşturmuştur. Bunun sonucunda Balkanlar'da doğu-batı arasında ikiye ayrılmıştır. Sonuç olarak batı dünyasına yönelen Türkiye ve Yunanistan ve doğu blokunda ayrılan Yugoslavya yeni bir işbirliği içine girmişlerdir. Böylece bu girişimle bölgesel bir pakt kurmalarına rağmen Batı dünyasının desteğini elde etmeyi başarmışlardır. İşte kurulan bu yeni işbirliğine İkinci Balkan Antantı adı verilmektedir. Bu pakt, Sovyet blokuna karşı kendini koruma amacına hizmet etmiştir. SSCB'nden gelen yoğun baskıları önleyici bir özellik göstermiştir. Aynı zamanda, özellikle ABD yardımlarına ihtiyacı olan üç Balkan için de desteklerin devam etmesini sağlamıştır. Diğer taraftan bakıldığında, ABD ve Batı bloku açısından da bu üç Balkan devletinin Batı'ya kayması NATO savunmasını güçlendirmiş. Hemen SSCB'ni sınırlarına yakın bir bölgeden tehdit edilmesini sağlamıştır. SSCB'nin Stalin'den sonra Yugoslav politikasını değiştirmesiyle Yugoslavya'nın üstündeki baskı kalkmıştır. Bu da Yugoslavya'nın Balkan Paktı'na bakışını değiştirmiş ve bağlantısız bir siyaset izlemesine neden olmuştur. Kıbrıs'ı topraklarına katma yani Yunanistan'ın Megali İdea rüyası, Türkiye ile Yunanistan'ı karşı karşıya getirmiş. Bu çatışma ve Sovyet tehdidinin azalması Balkan Paktı'nı işlemez hale getirmiştir.

Ankara Treaty which was signed on 28th February of 1953 and Bled Treaty on 3rd August 1954, Turkey, Greece and Yugoslavia formed a Balkan Pact. The subject of this thesis is the media's evaluation of this pact. This enterprise was originated by the The Balkan Entente which was signed during the era of Atatürk. The friendship between the Turkish people and the Greek people established by the contrubution of the the great leaders Atatürk and Venizelos was a significant foundation to this Entente. As a result of the efforts exerted by the Turkish and the Greek governments the Balkan nations taken the first steps by their selves for the first time. However the incidents taken progress in that era caused the World War II that influenced Balkan nations much. The new order formed after the World War II includes two polar world equilibrium. As a result the Balkans divided into two between east and west. As a result countries that turned towards to west, Turkey and Greece, and Yugoslavia that is inside the east block made a new cooperation. Thus they were supported by the west world although the pact they put together was a regional pact. For this reason, because of the similarities that existed in the first Balkan Entente , this new cooperation called the second Balkan Entente. This pact protected itself against the Soviet Union. It also blocks the pressure from the Soviet Union. At the same time it provided continuation of the support to three Balkan countries that needed American aid. On the other hand, the three countries movement towards to west reinforced the defense of NATO. It also threatened the Soviet Union from near boundary. The pressure on Yugoslavia ended after Stalin since the Soviet Union's politics towards Yugoslavia has changed. As a result the Yugoslavia's view toward Balkan pact changed and its politics became disconnected. The idea of annexation of Cyprus to Greece , known as Megali Idea , made Turkey and Greece come face to face. This conflict and the reduced Soviet menace made Balkan pact useless.
Keywords: Türkiye_Tarih