Karbon fiyatlandırması ve karbon vergisi : içsel karbon fiyatlandırması (gölge fiyatlandırma) yöntemi ve uygulama örnekleri - Doğan, Selen (My University, 2025)
Bu çalışma ile genel olarak karbon fiyatlandırması konusuna ve bu kapsamda içsel karbon fiyatlandırması (gölge fiyatlandırma) yöntemine açıklık getirilmek istenmiştir. Çalışmada araştırma verilerinin toplanması amacıyla doküman analizi yöntemi ve muhasebe uygulamaları ile deneyimlerinden yararlanılmıştır. Karbon vergileri, fosil yakıtların kullanımı sonucu ortaya çıkan CO2’yi ve daha öte ele alınarak tüm sera gazı emisyonlarını azaltmak amacıyla fosil yakıtlara uygulanan vergilerdir. Karbon vergisinin uygulamasında, ülkeler karbon tonu başına bir fiyat belirleyerek işletmelerine karbon vergisi uygulamaktadırlar. Günümüzde işletmeler, bir ton karbon emisyonunun işletmeleri için maliyeti ve risklerini parasal olarak belirlemek için gölge fiyatlandırması yöntemini kullanabilmektedirler. Gölge fiyatlandırması kapsamında işletmeler, karbon fiyatını artırması beklenen hükümet politikaları gibi unsurları baz alarak kavramsal bir karbon fiyatı belirlemektedirler. Çalışma kapsamında, bir içsel karbon (gölge) fiyatlandırması yöntemi uygulama örneği de incelenmiştir.

This study aims to clarify the subject of carbon pricing in general and the internal carbon pricing (shadow pricing) method in this context. In order to collect research data in the study, document analysis method and accounting practices and experiences were used. Carbon taxes are taxes imposed on fossil fuels with the aim of reducing CO2 emissions resulting from the use of fossil fuels and, by extension, all greenhouse gas emissions. In the implementation of the carbon tax, countries impose a carbon tax on their businesses by setting a price per ton of carbon. Today, businesses can use shadow pricing to monetarily determine the cost and risks of one ton of carbon emissions for their business. Under shadow pricing, businesses set a notional carbon price based on factors such as government policies that are expected to increase the carbon price. Within the scope of the study, an example of an internal carbon (shadow) pricing method application has also been examined.
Keywords: Accounting; Carbon price; Carbon pricing; Carbon tax; Fosil yakıtlar; Fossil fuels; Gölge fiyatlandırma; Gölge fiyatlandırması uygulama örneği; Greenhouse gas emissions; Karbon fiyatı; Karbon fiyatlandırması; Karbon vergisi; Muhasebe; Sera gazı emisyonları; Shadow pricing; Shadow pricing application example