Üstün Yetenekli Dijital Yerlilerin Sosyal Medya Kullanımları Üzerine Nicel Bir Çalışma - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Ağ neslinin özellikli bir grubunu teşkil eden üstün yetenekli dijital yerliler, interneti ve mobil iletişim teknolojilerini bir dil gibi kullanabilen, içerik üretimi ve paylaşımı konusunda katılımcı; bilgi edinme, eğlenme ve sosyalleşme amacıyla birincil kaynak olarak sanal ortamı gören kullanıcılardır. Üstün yetenekli dijital yerlilerin sosyal medya kullanım motivasyonlarını Kullanımlar ve Doyumlar Yaklaşımı bağlamında inceleyen bu çalışma, betimsel nitelikli tarama modelinde bir araştırmadır. Araştırma grubu, 2012-2013 eğitim yılında İstanbul Bilim ve Sanat Merkezi, Beşiktaş Bilim ve Sanat Merkezi ve Beyazıt Ford Otosan İlköğretim Okulunda öğrenim gören 401 üstün yetenekli öğrencidir. Grupta yer alan üstün yeteneklilerin 231i (%57,6) 9 11; 148i (%36,9) 12 14; 22si (%5,5) ise 15 17 yaş grubundadır. Araştırmaya katılan üstün yeteneklilerin 247si erkek (%61,6); 154ü (%38,4) kız öğrencilerden oluşmaktadır. Çalışmada üstün yetenekli dijital yerlilerin sosyal medya kullanım sıklıkları; internet kullanım amaçları ile sosyal medya kullanım amaçları ve sık kullandıkları sosyal medya sitelerinin hangileri olduğu incelenmiştir. Çalışmada elde edilen bulgular üstün yetenekli dijital yerlilerin sosyal medya kullanım sıklığının akranlarına oranla Türkiye ortalamasının altında kaldığını; internet kullanım amaçlarıyla sosyal medya kullanım amaçlarının örtüştüğünü, ayrıca YouTube, Facebook ve Twitterın üstün yetenekli dijital yerlilerin en sık kullandıkları sosyal medya siteleri olduğunu ortaya koymaktadır.

Gifted digital natives, who compose a significant portion of the network generation, are users who are capable of using the internet and mobile communication technologies like a language, participate in content production and sharing, and consider the virtual environments as the primary source of information, entertainment and socializing. This is a study in descriptive scanning model and its purpose is to establish the motivations of gifted digital natives use of social media in the perspective of Uses and Gratifications Approach. The research group is composed of 401 gifted students of İstanbul Science and Art Centre, Beşiktaş Science and Art Centre and Beyazıt Ford Otosan Elementary School in 2012-2013 school year. The age distribution of the gifted children in the group is as such: 231 students (57.6%) between the ages of 9 and 11 years; 148 students (36.9%) between the ages of 12 and 14 years, and 22 students (5.5%) between the ages of 15 and 17 years. Of the gifted children participating in this study, 247 (61.6%) are males and 154 (38.4%) are females. In this study; the frequency of usage of social media by gifted digital natives, the purpose of use of the internet and social media, and their favorite social media sites were examined. According to the results; the gifted digital natives social media usage frequency is below the frequency of Turkey in comparison to other children in the same age group, their purposes for internet usage and social media usage correspond to each other, besides the most frequently used social networking sites by gifted digital natives are YouTube, Facebook and Twitter.
Social Media Usage of Gifted Digital Natives: A Quantitative Study
Keywords: İletişim