Ellıott dalga prensipleri ve bist-100 endeksinin analizi - Baştaş, Yiğit Can (My University, 2014)
Elliott Dalga Prensipleri, temel ve teknik analizden farklı olarak insan psikolojisini baz alan ve bu psikolojinin sonucu ortaya çıkan kalıpları ve trendleri inceleyen bir analiz yöntemi olarak günümüzde dikkat çekmektedir. Ralph Nelson Elliott’a göre insan davranışları gibi, insan davranışlarının yönünü belirlediği finansal piyasalar da belirli kalıplar dahilinde ilerlemektedir. Bu çalışmada temel amaç; Ralph Nelson Elliott’un savunduğu gibi, insan kitlelerinin hareketleriyle yön alan finansal piyasaların, belirli kurallara sahip kalıplar halinde ilerlediğini ve bu kalıpların Elliott Dalga Prensipleri ile nasıl bir yön alacağının öngörülebileceğini göstermektir. Bu amaçla öncelikle piyasa kavramı açıklanmış ve ayrımı yapılmış, temel ve teknik analiz yöntemleri açıklanmıştır. Daha sonraki bölümde Elliott Dalga Prensiplerinin bilimsel temelini oluşturan kaos teorisi ve fraktal yapılara ve matematiksel temelini oluşturan FiboFibonacci sayılarına ve altın orana değinilmiştir. Son olarak BİST-100 Endeksi Elwave 9.2 programıyla analiz edilmiş ve kısa ve uzun vadeli tahminler sunulmuştur. Yapılan analizlerin sonucuna bakıldığında, Elliott Dalga Prensipleri ile finansal piyasaların öngörülebileceği hipotezi genel anlamda doğrulanmaktadır. Bu tez göstermektedir ki, Elliott Dalga Prensipleri finansal piyasaları öngörmede başarılı bir analiz yöntemidir. Elliott Dalga Prensipleri, fibonacci sayıları, altın oran, teknik analiz, temel analiz, kaos teorisi, fraktal yapılar

Elliott Wave Principles is an analysis method based on human psychology and its behaviour patterns/ trends. Differently from fundamental and tecnical analysis, Elliot Wave Principles puts human behaviour patterns and trends in the first place. According to Ralph Nelson Elliott, like human behaviours financial markets progress within particular patterns as well. The main purpose of this article is to show that financial markets directed by the masses progress within particular patterns with certain rules and with Elliott Wave Principles it is possible to foresee how patterns will evolve. Firstly, market concept, fundamental/ tecnical analysis methods explained based on this purpose. In the following parts, Chaos Theory and Fractual structures as the scientific basis and Fibonacci Numbers and Golden Ratio as the mathematical basis of Elliot Wave Principles, are explained. Finally, BIST-100 Index analyzed with Elwave 9.2 software and short term/ long term projections provided based on this analysis. Results show that, the hypothesis that claim financial markets can be foreseen with Elliot Wave Principles, is generally verified. This thesis shows that Elliot Wave Principles is a succeeding analysis method to foresee financial markets. Elliot Wave Principles, Fibonacci Numbers, Golden Ratio, Tecnical Analysis, Fundamental Analysis, Chaos Theory, Fractual Structures.
Keywords: Analitik İncelemeler; Bankalar ve Bankacılık; Borsa; Elliot Dalga Prensipleri; Psikolojik Yönleri; Sermaye Piyasaları; Teoriler; Türkiye