Arnavutluk ve Türkiye arasında imzalanan serbest ticaret anlaşması sonrasında oluşan dışticaret hacminin büyüme üzerindeki etkisi - Vıdhı, Alban (My University, 2016)
ARNAVUTLUK VE TÜRKİYE ARASINDA İMZALANAN SERBEST TİCARET ANLAŞMASI SONRASINDA OLUŞAN DIŞ TİCARET HACMİNİN BÜYÜME ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Iktisadın ana amacı dünya’daki kıt kaynakları insanların sınırsız ihtiyaçlarını karşılamaktır. Iktisadi amacını gerçekleştirmek için en önemli unsurlardan biri de Dış Ticaret olmaktadır. Söz konusu olan tezde Arnavutluk ve Türkiye arasında gümrük birliği sonrasında yapılan dış ticaret hacmi büyüme üzerindeki etkisi ele alınmıştır. Dönem olarak da gümrük birliği 2008 yılında olmuştur ve günümüze kadar devam etmekte, yani 2016 yılına kadar dönem verileri ile çalışılmıştır. Ilk bölümde Dış Ticaret nedir, nasıl gelişti ve eskiden beri ortaya atılan dış ticaret teorileri ve düşünceleri hepsi tek tek ele alınmıştır. Dış ticaret teorileri ile beraber mikro ve makro düzeydeki ekonomik birleşmelerden de bahsedilmiştir. Kronolojik bir şekilde Merkantilizm düşüncesinden başlayıp yeni dış ticaret teorilere kadar anlatılmıştır. Ikinci bölümde Büyüme nedir, tarihsel gelişim ve teorileri ele alınmıştır. Bu bölümde ilk bölümdeki gibi kronolojil bir şekilde bütün büyüme teorileri tek tek anlatılmıştır. Ilk büyüme teorisi olarak bilinen Merkantilizm teorisinden balşayıp hem teorik hem de sayısal olarak yeni büyüme teorilerine kadar detaylı olarak yazılmıştır. Bölümün sonunda bazı dış ticaret ve büyüme hipotezleridikkate alınmış, Türkiye’de ve Arnavutluk’ta dış ticarette dayalı hipotezler ve Türkiye’de ihracat mı yoksa ithalat mı daha etkin konusundan kısacası bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde dış ticaret ve büyüme Türkiye ve Arnavutluk açısından ele alınmıştır. Arnavutluk’ta ve Türkiye’de dış ticaret ve büyüme ne zaman ortaya çıkmış, nasıl gelişmiş ve verilerle beraber detaylı bir şekilde gösterilmiştir. Bu bölümde hem Arnavutluk için hem de Türkiye için dış ticaret ve büyüme faktörleri dönem dönem bakılmıştır ve değerlendirilmiştir, ayrıca veriler de dönemin gerçekliliğini ifade etmektedir. Dördüncü bölümde tezin asıl amacına ulaşmıştır ve ilk kısmında Arnavutluk ile Türkiye yine kronolojik bir biçimde ekonomik ilişkiler anlatılmıştır. Ekonomik ilişkilerin içinde yıllar itibariyle ekonomik veriler de yer almıştır. Akabinde iki ülke arasında gümrük birliği için yapılan görüşmeler ve müzakere süreçleri anlatılmıştır. Devamında dış ticaret hacmi büyüme üzerindeki etkileri teorik kısmı ve sonra da sayısal kısmı yer almaktadır. Denklemler ve Granger Nedensellik Testi bölümün sonuna doğru anlatılmakta ve kapanış olarak sonuç kısmı yer almaktadır. caret Teorileri, Büyüme Teorileri, Dış Ticarete Dayalı Hipotezler, Granger Nedensellik Testi.

The main aim of economy is to cover the unlimited requirements of the people into the scarce resourse world. One of the most important component of economy to realize this aim is Foreign Trade. The thesis takes up the effect of growth to the foreign trade volume after customs union between Albania and Turkey. The period is taken from customs union in 2008 to nowdays with the data. The first chapter contains the details about the foreign trade meaning, how does it take progress and also the foreign trade theories and opinions since in the past. Besade that it is talked about macro and micro economic mergers. It is explained in a chronological orde starting from Mercantalism to new nowdays theories. The second chapter is talked about Growth, its historical development and theories. The Growth theories are explained in details not only theoric but also numerical. At the and of second chapter takes place some foreign trade and Growth hypothesis related to Albania and Turkey and also about which is more effective in Turkey export or import. The third chapter contains the Growth and Foreign Trade between Albania and Turkey. When does the foreign trade come out between this two countries, how does it take progress and more facts like these ones are explained in details using th data. I commentate about the foreign trade and Growth factors and the data in periods for both two countries. The fourth chapter is the one which i accomplish my aim for this thesis. It takes place the economic relations between Turkey and Albania. The economic relations are also showed by economic’s data. Beside that it is talked about the meetings and negotiation that is done for customs union between this two countries. İn addition the effects of Growth to foreign trade volume are showed theoric and numerical. At the end it is explained the equiations and Granger causality test. Key words: Foreign Trade theories, Growth theories, Foreign Trade Hypothesis, Granger causility test.
Keywords: Albania; Albania-- Commerce; Arnavutluk; Commerce; Dış ekonomik ilişkiler; Foreign economic relations; Ticaret; Turkey; Türkiye