SERMAYE PİYASASI KANUNU'NDA DÜZENLENEN GÜVENİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇU (SPK.m.110/1, 3) - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Ceza mevzuatımızda kendilerine görevleri sebebiyle emanetçi sıfatıyla veya idare etmek üzere bir mal teslim edilen kişilerin, bu mal üzerindeki hukuka aykırı tasarruflarının, yapılan faaliyetin niteliğine ve bu kişilerin hukuki statülerine göre özel düzenlemelerle yaptırıma bağlandığı görülmektedir. Örneğin, bahsi geçen tarzda bir fiili ika eden kişi, kamu görevlisi olduğunda, kamu idaresinin güvenilirliğine ve işleyişine karşı suçlar içerisinde düzenlenen zimmet suçu (TCK.m.247-249), yahut bir banka çalışanı olduğunda, bankacılık zimmeti suçu (Bankacılık Kanunu m. 160) işlenmiş olmaktadır. Bu hükümler göstermektedir ki, güveni kötüye kullanma başlığı altında, TCK.nın 155 inci maddesinde yaptırıma bağlanan fiiller, kanun koyucunun suç politikası ilkeleri çerçevesinde korumayı hedeflediği hukuksal değerler de gözetilerek, TCK.da ve özel ceza kanunlarında bağımsız olarak kullanılmıştır. 2499 sayılı eski SPK.dan farklı olarak, 6362 sayılı SPK.da, söz konusu fiiller, ayrı suç tipleri olarak düzenlenmek yerine, TCK.nın 155 inci mad- desinde yaptırıma bağlanan güveni kötüye kullanma suçunun nitelikli halleri olarak öngörülmüştür. 155 inci maddenin ikinci fıkrasında; suçun, meslek ve sanat, ticaret veya hizmet ilişkisinin ya da hangi nedenden doğmuş olursa olsun, başkasının mallarını idare etmek yetkisinin gereği olarak tevdi ve teslim edilmiş eşya hakkında işlenmesi nitelikli unsur sayılmakta, 6362 sayılı SPK.nın 110uncu maddesi de, bu hükümle örtüşür mahiyette, failin sahip olduğu hukuki statü ve sermaye piyasası mevzuatından kaynaklanan ilişkiler çerçevesinde işlediği fiillerin cezalandırılması gereğinden hareket etmektedir. Sermaye piyasası hukuku yönünden güveni kötüye kullanma, bu piyasanın, istikrar, açıklık ve kararlılık içinde çalışması, tasarruf sahiplerinin hak ve yararlarının korunması ilkelerini hayata geçirmeyi hedeflemektedir. Çalışmamızda bu alana hakim temel ilkeler de gözetilerek, sermaye piyasasında güveni kötüye kullanma suçunu inceleyeceğiz.

Criminal legislation, when we tasks themselves because of the trustee or, in the capacity of the administration to deliver the goods to any person, this property is contrary to the law on the conservation of the nature of the activities and the legal status of these persons according to special regulations, sanctions are connected. For example, the af orementioned type an actual like person who is a public off icial because of the public administration reliability and f unctioning of crimes against organized in embezzlement crime (TCL.Article.247-249), or to a bank employee when the banking embezzlement crime (Banking Act Article 160) is being processed. These provisions demonstrate that the abuse of trust under the title, TCL 'Of Article 155 is required by acts, the legislator crime policy under the principles aimed at protecting the legal values as well, considering the penal code.' And the special criminal law independently in was used. The CMB no. 2499 old diff erent f rom, the CMB no 6362 in these actions, separate types of off enses regulated, rather than penal code of Article 155 in the sanctions connected to the crime of misappropriation of qualif ied cases, as has been envisaged. In the second paragraph of article 155 of ; crime, vocational and art, trade or service relationship, or f or any reason born, regardless of their goods to the managing authority as a result of deposit of the instrument and the goods have been delivered about processing qualif ied element to be considered, The CMB no. 6362 article of 110 of this provision corresponds to the nature of the perpetrator, that the legal status and the capital markets legislation, within the f ramework of relations arising out of the acts of punishment is necessary.Capital market law in terms of the crime of misappropriation, in this market, stability, openness and stability in the study, the rights of depositors and protection of the benef its of the principles, aims to implement. In our study the basic principles dominated the f ield , taking the abuse of trust in the capital markets will examine crime.
THE CRIME OF MISAPPROPRAITION ORGINIZED IN CAPITAL MARKET LAW CML, ARTICLE 110/1, 3
Keywords: Hukuk