Kur’an’da “Ayet” kavramı - Duran, Muhammet Ali (My University, 2004)
Yüce Rabbimiz Hz. Adem(a.s.)den beri bütün insanlığa emir ve yasaklarını özel bir yolla bildirmiştir. Son Peygamberin ümmetleri olarak bizler de Hz. Allah'ın isteklerini içeren mesajlarla karşılaştık. Cenab-ı Hakk bu mesajları biz insanlara âyetler olarak göndermiştir. Âyetler ister Kur'ân gibi sözlü, isterse kâinatın her bir köşesinde bulunup Allah'ı işaret eden tekvînî şekliyle olsun, onların işaretlerini anlayan insanları doğru yola iletir ve onları Yaratıcı'sına götürür. Bundan ötürü âyetleri anlamak ve idrak etmek, Allah(c.c.)ı tanıma ve bilme konusunda son derece önemlidir. İşte bu araştırmayı yapmamızdaki en önemli amaç bize Allah'ı tanıtacak ve bu şekilde dünya ve ahiret mutluluğu kazandıracak olan Allah'ın âyetlerini en iyi şekilde tanıtmaktır. Araştırmanın isminden de anlaşılacağı üzere, yapılan çalışma bir konulu tefsir çeşidi olan kavram çalışmasıdır ve takip edilen metot da, kavram tefsiri çalışmalarında takip edilmesi gereken prensipler çerçevesinde oluşmuştur. Yani tezi hazırlarken öncelikle Kur'ân-ı Kerîm'de âyet kelimesinin geçtiği bütün âyetleri bir araya topladık. Genel bir incelemeye tabi tutarak âyet kavramının mahiyetini tespit etmeye çalıştık. Bunu yaparken öncelikle âyet kelimesinin sözlük anlamlarını araştırdık ve böylelikle on iki farklı anlamı olduğunu tespit ettik. Daha sonra âyetin Kur'ân'daki kullanılışını inceleyerek on altı değişik manada kullanıldığını, ayrıca âfâkî ve enfüsî olarak ikiye ayrıldığını gördük. Sonuç olarak bu âyetleri anlamak için düşünen, kafa yoran insan bunlar vasıtasıyla Yüce Allah'ın varlığına, birliğine ve kudretinin büyüklüğüne ikna olacaktır.

From the time of Adam, the Lord of us announced his commends and forbiddens which are related to the all people by a special way. As the people of Last Prophet, we met with the God's desires. He sent to us this messages as signs(âyât). Signs show the right way to people and comunicate them to the Creator. Therefore; to understand and perceive the signs is important for knowing the God. The main aim of this research introduce the God's signs which will gain the hapiness at the world and afterworld. It is possible to understand from the name of research that this research is a kind of commentary on a certain subject. Therefore; their methods are same. In other words; we collected the whole signs which contain the word sign(âyâ) in the Koran, firstly. We tried to determine the content of sign(âyâ), generally. While we were doing that, we searched the sign(âyâ) on dictionaries and we realized that it has twelve differant meanings. After that, we searched it in the Koran and we saw that it was used sixteen different meanings. In conclusion; a man who tries to understand the signs will believe the God's being, unity and greatness.
Keywords: Kur’an-ı Kerim