Teftiş Sürecindeki Geribildirimlere Göre Teftişin Öğrenen Örgüt Kültürüne Katkılarının Öğretmen Görüşleriyle Değerlendirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2005)
Bu araştırmanın amacı, okullardaki teftiş sürecindeki geribildirimlere göre, teftişin öğrenen örgüt kültürüne katkılarının öğretmen görüşlerine dayandırılarak değerlendirilmesidir. Bu amaçla, 2001-2002 eğitim- öğretim yılında İstanbul İli’nde genel liselerde görev yapan 285 öğretmenin teftiş sürecine ilişkin görüşlerine başvurulmuştur. Veri toplama aracı, Senge’nin “Öğrenen Örgüt”leri oluşturan beş disiplin tanımlamasından hareket ederek geliştirilmiştir. 26 madde olarak düzenlenen anket formu 5’li Likert tipi ölçek biçiminde düzenlenmiştir. Araştırmaya katılan öğretmenler, rastlantısal örneklem yoluyla seçilmiştir. Ölçme aracının güvenirliği, Cronbach Alpha tekniği ile saptanarak, güvenirlik katsayısı ,93 olarak bulunmuştur. İstatistiksel çözümlemeler SPSS paket programında yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre, öğretmenlerin teftiş sürecindeki geribildirimlerine ilişkin görüşleri, “zihinsel model, kişisel motivasyon, paylaşılan vizyon, sistem düşüncesi ve takım ruhu” faktör alt boyutlarında toplanmıştır. Araştırma sonuçları, öğretmenlerin mesleki deneyim ve mezuniyet durumları ile faktör alt boyutları arasında anlamlı farklılıkların olduğunu göstermiştir.

This aim of this study is to determine the extent of the contribution of their inspections to the culture of organizations in public high school teachers’ opinions based on feedback gathered during the inspection. For this purpose, a questionnaire was applied to 285 high school teachers working in Istanbul during the 2001-2002 academic year. The 26-item questionnaire was answered on a 5-point Likert scale, which was developed from a definition of five disciplines comprising “learning organizations” as stated by Senge. The teachers were chosen from a random sample. The reliability of the questionnaire items was determined to be ,93 (Cronbach Alpha). The SPSS packet program was used to analyze the data. Teachers’ opinions were analysed in terms of “intellectual model, personality motivation, shared vision, thinking system and team development”. The result of the study shows that there are meaningful differences between teachers’ professional experience and graduation level in the sub- dimensions of the factors.
Evaluation of the Contribution of Inspections to Learning Institutional Culture in Teachers' Views According to Feedback Collected During the Inspection
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları