Yeni Koronavirüs 2019 (COVID-19) Salgınının Ağız ve_x000D_ Diş Sağlığı Çalışanları ve Uygulamaları Açısından Önemi - TAĞTEKİN, DİLEK; HIDIROĞLU, SEYHAN (My University, 2021)
Çin’de görülen koronavirüs hastalığı-2019 [coronavirus disease2019 (COVID-19)] tüm dünyada hızlıca yayılan ve günümüz itibarıyla1 milyondan fazla kişiyi enfekte eden ve 100 bini aşkın kişinin de ölümüne neden olan viral bir pandemidir. Damlacık yoluyla bulaştığı bilinen bu enfeksiyonda, ağız ve diş sağlığını ilgilendiren elektif tedavilerinertelenmesi önerilmektedir. Ancak acil müdahaleler devam etmektedir,ağız ve diş sağlığı merkezleri, hastalarla yüz yüze iletişimin olduğu; tükürük, kan ve diğer vücut sıvılarına sık sık maruz kalınan ve damlacıkoluşturan döner aletler kullanılan ortamlardır. Bu bağlamda, ağız ve dişsağlığı çalışanları ve hastaların COVID-19’dan korunma ve yayılımındurdurulmasında önleyici tedbirler alması, enfeksiyondan kişisel korunma ve çevrelerini koruma konusunda sağlık otoritelerince yayınlanangenelgelere uyması gerekmektedir. Bu makalede, COVID-19’un bulaşmasının önlenmesinde hasta değerlendirmesi, tedavi öncesinde klinikortamda sağlanması gereken optimal şartlar sıralanacaktır. Ayrıca tedavi sırasında, diş hekimin ve yardımcı personelin enfeksiyon kontrolünü nasıl etkin biçimde sağlayabilecekleri tedavi sonrasında yüzeylerinne şekilde dezenfekte edileceği, atıkların ne şekilde uzaklaştırılacağı vekliniğin bir sonraki hastaya ne şekilde hazırlanması gerektiği konusundauygulanacak adımlar ayrıntılı olarak ele alınacaktır. Bunun yanında ağızve diş sağlığı çalışanlarının, tedaviler esnasında ergonomik çalışma yolları da tartışılacaktır. Ağız ve diş sağlığı çalışanlarının, COVID-19 ile enfekte olması ve acil tedavi için kliniğe başvuran hastaların çaprazenfeksiyon riski göz ardı edilmemelidir. Bu nedenle Sağlık Bakanlığıtarafından yayınlanan önleyici tedbirlerin takip edilmesi ve bu uyarılaradisiplinli bir şekilde uyum sağlanması çok büyük önem taşımaktadır.

The Novel Coronavirus (COVID-19) is a viral pandemic that spreads rapidly all over the world and infects more than 1_x000D_ million people today, causing more than 100,000 deaths. This infection spreads via droplets and it recommends postponing elective treatments related to oral and dental health. However, urgent interventions_x000D_ are being continuing. Oral and dental health centers are the high-risk_x000D_ places where the healthcare professionals and patients communicates_x000D_ face-to-face with close contact. Moreover, rotating handpieces may_x000D_ lead droplets, salivary and blood content of patients may highly contagious. Therefore, dental professionals should take preventive measures to prevent COVID-19 from spreading, self-protection against_x000D_ possible CODID-19 infections and to avoid cross-infection. In this_x000D_ article, patient assessment and optimal conditions for clinics before_x000D_ treatments are performed will be reported. In addition, during and_x000D_ post-treatment steps which includes sterilization-disinfection methods and medical waste removal protocols will be reviewed. Also, ergonomic ways, postures of working during dental treatments will be_x000D_ discussed in detail in preventing transmission of COVID-19. The risk_x000D_ of dental professionals to be infected with COVID-19 and cross-infection in terms of public health should not be underestimated. For_x000D_ this reason, preventive measures published by the Ministry of Health_x000D_ should be followed and applied in a disciplined manner.
The Importance of Novel Coronavirus 2019 (COVID-19) for Oral and Dental Professionals and Treatments