Yetişkinlerde müzik eğitimi alan kişiler müzik eğitimi almamış kişilerin tükenmişlik düzeylerinin incelenmesi - Yaşar, Gökhan (My University, 2020)
Bu araştırmanın amacı, müzik eğitimi alan ve almayan kişilerin tükenmişlik düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Bu amaçla, İstanbul’da görev yapan farklı meslek gruplarından oluşan 25 ile 55 yaş aralığında olup, en az lise mezuniyeti bulunan bireylere demografik veri formu, Beck Depresyon Envanteri ve Maslach ve Jackson (1981) tarafından geliştirilen ‘‘Maslach Tükenmişlik Envanteri (MBI)’’ uygulanmıştır.Bulgulardan; araştırma grubunu oluşturan katılımcıların müzik eğitimi alma durumuna göre depresyon düzeyleri, duygusal tükenme düzeyleri, duyarsızlaşma düzeyleri ve kişisel başarı düzeyleri anlamlı farklılaşmakta olup (Sırasıyla; t=2,269, p=0.025; t=3,460, p=0.001; t=4,108, p<0.001 , p=0.019) müzik eğitimi alan katılımcıların kişisel başarı düzeyleri almayan katılımcılara göre yüksek iken müzik eğitimi alan katılımcıların depresyon düzeyleri, duygusal tükenme düzeyleri ve duyarsızlaşma düzeyleri almayan katılımcılara göre daha düşük olduğu saptanmıştır. Analizden elde edilen bilgiler neticesinde müzik eğitimi almak veya almamak; araştırma grubunu oluşturan bireylerin depresyon düzeyleri, duygusal tükenme düzeyleri, duyarsızlaşma düzeyleri ve kişisel başarı düzeylerini etkilemektedir.Araştırma sonuçlarına bakıldığında müzik eğitimi alan katılımcıların kişisel başarı düzeyleri müzik eğitimi almayan katılımcılara göre yüksek iken müzik eğitimi alan katılımcıların depresyon düzeyleri müzik eğitimi almayan katılımcılara göre daha düşük olduğu belirlenmiştir. Ayrıca müzik eğitimi almak ya da almamanın; araştırma grubu oluşturan bireylerin depresyon düzeyleri, duyarsızlaşma düzeyleri ve kişisel başarı düzeylerini etkilediği belirlenmiştir.

The aim of this study is to examine the burnout levels of people who received and did not receive music education in terms of various variables.For this purpose, the burnout levels of individuals who work in Istanbul and consist of different professions having at least a high school graduate between the ages of 25 and 55 was determined by applying socio-demographic data form, Beck Depression Inventory and the Maslach Burnout Inventory (MBI) developed by and Maslach and Jackson (1981).According to the findings it was determined that when we consider the music education status of the participants in the research group they differ in their depression levels, emotional exhaustion levels, depersonalization levels and personal achievement levels (Respectively; t=2,269, p=0.025; t=3,460, p=0.001; t=4,108, p<0.001; t=-2,382, p=0.019), While the personal success levels of the participants who received music education were higher than those who did not, the depression levels, emotional exhaustion levels and depersonalization levels of the participants who received music education were lower than those who did not. When the findings obtained from the analysis are examined; It has been observed that whether or not music education has been received affects depression levels, emotional exhaustion levels, depersonalization levels and personal success levels of individuals who constitute research group.Considering the results of the research, It was conducted that the personal success levels of the participants who received music education were higher than those who did not receive music education; Depression levels of the participants who received music education is lower than those who did not receive music education. Also It was determined that whether or not getting musical education affect depression levels, depersonalization levels and personal success levels of the individuals constituting the research group.
Keywords: .; Fine arts education; Güzel sanatlar eğitimi; Music; Müzik; Öğrenim ve öğretim; Study and teaching