Model bir motorun pistonuna ısı geçişinin simülasyonu ve etkilerinin incelenmesi - Karalı, Mehmet (My University, 1999)
Mevzuatımızda kaçakçılık terimi çeşitli anlamlarda kullanılmaktadır. Örneğin Vergi Usul Kanununun kabul ettiği kaçakçılık, vergi mükellefinin vermesi gereken vergisini ya hiç yada az vermesinden dolayı işlemiş olduğu fiile verilen isimdir. Sözlük anlamaıdaki kaçakçılık ise; Yurda sokulması veya yurt dışına çıkarılması yasak olan şeyleri, yasadışı yollardan yurda sokma veya yurttan dışarıya çıkarma yahut girmesi ve çıkması serbest ve fakat gümrük vergisine tabi malları vergi vermeden yasadışı yollarla yurda sokma veya yurttan çıkarma işlemine verilen isimdir. Başka bir anlatımla; ithal veya ihracı yasak bir mal veya eşyayı ithal veya ihraç etmek veya buna teşebbüs etmek veyahutta ithali mümkün bir mal veya eşyayı gümrük işlemsiz, vergi ödemeden veya eksik ödeyerek ithal etmek olarakta ifade edilebilir . Bizim tezimizde inceleyeceğimiz kaçakçılık suçları, esas itibariyle, 12.1.1932 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanarak yürürlüğe giren 1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibi hakkındaki Kanunda yer alan suçlardan bir bölüm olan İthal Kaçakçılığı suçlarıdır. Kendisinden önce yürürlükte olan 1510 sayılı kanunu ilga etmiş olan 1918 sayılı kanun bugüne kadar bir çok defa değişikliğe uğramıştır. Bunun en önemli sebebi dünyanın gelişen ve değişen ekonomik yapısı ile toplumsal talebin hızla değişmesi ve gelişmesidir. Dünyanın giderek liberal ekonomiye kayması değişik ekonomik işbirliklerinin ortaya çıkması gümrük mevzuatını doğrudan doğruya etkilemiştir. Bu etkinin doğal sonucu 1918 sayılı yasada değişikliklerin gerçekleşmesidir. 1918 sayılı yasada gerçekleştirilen değişikliklerden biri de 6829 sayılı yasa ile yapılan değişikliktir. 6829 sayılı yasa ile 1918 sayılı yasaya Ek. 1 ve Ek. 2 maddeleri ilave edilmiş, yasanın 27. Maddesinde öngörülen teşekkül halinde işlenen fiillerin ve toplu kaçakçılık suçlarının cezaları artırılmıştır. 6846 sayılı yasa ile yapılan ikinci bir tadille yasaya ek bir madde ilave edilerek, kaçakçılığı men, takip ve tahkikle görevli memurların 1475 ve 6535 sayılı Nakdi Tazminat Kanunundan faydalanmaları sağlanmıştır. Yine 29. 5. 1979 tarih ve 2241 sayılı kanunla 60. maddeye eklenen fıkra ile esasta kaçakçılığı ihbarla mükellef bazı memurlara muhbir ve memur ikramiyesi verilmesi sağlanmış, 1918 sayılı yasanın 28. Maddesi değiştirilerek, kaçakçılığın yasak silahla değil, sadece ateşli silahla işlenmesi halinde cezanın arttırılması sağlanmakla birlikte, suçun tek kişi tarafından işlenmesi halinde de bu arttırmanın yapılması öngörülmüştür. Keza kanunun 65 ila 70, 71. maddeleri ile üç sene için kurulan sivil ve askeri ihtisas mahkemeleri, 2536 sayılı kanunla 1937 yılının mayıs ayının sonuna kadar uzatılmış, fakat başkaca bir uzatma kanunu çıkarılmadığından, bu mahkemelerin görevleri son bulmuştur. 1918 sayılı kanunun geçirdiği önemli değişiklik 2248 sayılı kanunla 25. Madde de gerçekleşmiştir. 2248 Sayılı yasa 25. maddeyi değiştirerek kullanma maksadı ile kaçak eşyayı satın alma ve bulundurma fiillerindeki hafif para cezasını arttırmıştır. Artık hiçbir anlamı kalmamış olan 50 TL'lik sınır atılınca bir cezanın hürriyeti bağlayıcı cezaya dönüşmesi sistemini değiştirmiştir. Bazı tekel maddeleri için özel kanunlarında öngörülen ve bir para cezası niteliğinde olmadığı için uygulamada zorluk yaratan resimin para cezasının bir unsuru sayılmasını sağlamıştır. Yine anlamını kaybetmiş bulunan ve ancak CİF değerinin 1000 lirayı aşmaması halinde cezada indirim yapılmasını öngören son fıkrayı ilga ederek, bunun yerine 33. maddeye eklediği bir fıkra ile kaçak eşyanın gümrükleniş değerinin pek fahiş olması halinde cezanın arttırılmasını, hafif olması halinde cezada indirilmesini, pek hafif olması halinde ise daha da indirilmesini sağlamıştır. Yasa koyucu bundan başka 2248 Sayılı Yasanın 28. Maddesi ile 1918 Sayılı Yasanın 58. maddesinin 2. fıkrasını kaldırılarak, evvelce mevcut tecil yasağını yürürlükten kaldırmıştır. Böylece mahkemelerin bağımsızlığı prensibine aykırı, hakime de güvensizliği ifade eden tecil yasağı hükmü ortadan kalkmıştır. Yine 2817 ve 2867 sayılı yasa ile Gümrük Kanununda ve Kaçakçılığın Men ve Takibi hakkındaki yasalarda önemli değişiklikler yapılmıştır. Ysa koyucu 2867 sayılı yasa ile ekonomik suçların cezalarını artırmak yönünde tercihini kullanmıştır. Burada güdülen başlıca gayenin cezaların artırılması olduğu açıkça anlaşılmaktadır. Nevar ki yalnız şiddetli ceza sistemi, özellikle iktisadi suçlarda, ters tepen bir silahtır. Çünkü suçlara verilecek ceza kamuvicdanda yer bulmalıdır. Kamu vicdanı verilen cezayı kabul etmelidir. Aksi takdirde cezalandırılan kimseleri toplum kader kurbanı olarak görür. Bunun için 2867 sayılı yasa öğretide şiddetli bir şekilde eleştirilmiştir . 3217 sayılı yasa ile kaçakçılık suçlarına bakış açısında çok önemli değişiklikler yapılmıştır. 3217 sayılı yasanın ayırıcı vasfı bir çok kaçakçılık suçunda hürriyeti bağlayıcı cezayı kaldırması, para cezalarındaki oranı indirmesi, kaçakçılık sayılması esasen imkansız olup, önce içtihaden bu mevzuatın içine sokulan sonra da 2867 sayılı kanunla yaratılan bazı fiilleri suç olmaktan çıkarmasıdır. 3217 sayılı yasa Yargıtayca işaret olunan yetki dışı bazı idari tasarruflara kanuni dayanak getirmesi olmuştur. Yasa koyucu 3217 Sayılı yasa ile idari müeyyidelerle mali müeyyideleri kafi gördüğü, hürriyeti bağlayıcı cezalara ancak büyük çapta, organize veya ithal veya ihracı yasak yahut tekele tâbî eşya kaçakçılığında başvurmak yoluna gittiği anlaşılır.

The engines have very different temperatures in according to fuel types and running condition. In the internal combustion engines piston is an element which is forced mechanically and thermally. Besides dynamic forcing of piston, expansion and wear occuring as result of expansion are related with heating load of piston. Thermal factors such as differently expansion of average thermal load on piston surface, pistons exposure to high temperatures for short time and obligation of transfering high temperatures in a short time determine piston design and material selection. Top diameter is made smaller than skirt diameter because piston crown is heated more than piston skirt. In addition the diameter in direction of piston pin axis is made smaller than the diameter in the perpendicular direction. In order to move freely in the cylinder piston is designed as oval and conical. In manufacturing piston diameter is produced with minus tolerances, cylinder liner diameter is produced with plus tolerances. So a clearance is always left between the piston and cylinder liner. In order to simulate heating load exposed on piston, a model of piston is selected. 8 individual holes having different coordinates are drilled in piston compression area. Thermocouples are placed in the holes. Setting up an experimental components, piston is heated by an electrical heater. In this process, the maximum working heat which is 280 °C is set as a reference. When piston reaches this heat level, interior heats are measured by thermocouples and exterior heats are measured by a special thermometer. Furthermore, extension of the piston diameter is measured by a comparator having 0.001 mm sensitivity. In addition, thermal and constructional variations of piston are took account in a theoretical model. In this model 5 layers have been obtained dividing piston upper 48 mm section into four equal parts. 245 points have been obtained by means of dividing each layer into 16 equal angular and 3 equal radial parts. Temperatures of half of 146 points occured on external surface have been measured. The rest temperatures have been estimated. Temperatures of 99 points in internal regions have been computed by computer program. So heat distribution on piston has been determined. Extension of the piston diameter is considered in the theoretical model. Conic and oval shape of the piston is examined in each layer. Dimensional values of standard piston have been compared with experimental and theoretical results. Thus expension of piston in cylinder with respect to working conditions has been examined. Piston clearance, thermal expansion and working clearance according to tolerated diameters of piston and cylinder have been investigated. In conclision, it has been seen that there is an interference (0.082 - 0.131 mm) between the piston and cylinder in the perpendicular direction to piston pin axis in rodage period and then this interference gradualy reduce to zero and then reaches until 0.051 mm clearance.
Keywords: Isı mühendisliği; İÇ YANMALI MAKİNELER; Uygulamalı fizik