Sinyalleme varsayımı altında etkin ücret hipotezinin analizi - Aykaç, Elçin (My University, 2003)
SİNYALLEME VARSAYIMI ALTINDA ETKİN ÜCRET TEORİSİNİN ANALİZİ Bu çalışmada Türkiye'de imalat sanayiinde verimliliğin etkin ücret teorisinde olduğu gibi çalışanların ücretlerine bağlı olup olmadığı sınanmaktadır. Analizde Türkiye'de imalat sanayiinde çalışanların verimliliği, imalat sanayiinde çalışanların sayısı ve çalışanlara yapılan ödemeler olmak üzere üç değişken kullanılmıştır. Bu değişkenlerin yanı sıra Türkiye'de yaşanan ekonomik krizlerin imalat sanayiini doğrudan etkilediği düşünülerek 1991, 1994, 1997, 1998 ve 2001 yıllarında yaşanan krizlerin etkileri D91, D94, D97, D98, D01 kukla değişkenleri ile analize dahil edilmiştir. Teorinin ortak bütünleme analizi ile testi uygun görülmüştür ancak bu analiz uygulanmadan önce gerekli görülen dönüşümler uygulanarak serilerin durağanlığı incelenmiştir. Daha sonra değişkenler arsında nedensellik ilişkisinin yönü incelenerek VAR analizi uygulanmıştır. Ortak bütünlenen olduğu belirlenen değişkenlerle Hata Düzelme Modeli ve Vektör Hata Düzeltme Modeli oluşturulmuştur. Sonuç olarak yukarıda belirtilmiş olan değişkenler arasında ortak bütünleme ilişkisinin olduğu kararına varılmıştır. Bu sonuç Türkiye'de imalat sanayiinde etkin ücret teorisinin geçerliliğini de beraberinde getirmektedir.

ANALYSIS OF EFFICIENCY WAGE THEORY UNDER THE ASSUMPTION OF SIGNALLING In this study the productivity of manufacturing industry in Turkey is tested in the light of efficient wage hypothesis in which a worker's productivity depends upon his or her wage. In the analysis the number, wages, and productivity of workers in manufacturing industry in Turkey are taken into account as three different variables. Apart from these variables the economic crises in Turkey are also included into the model by considering direct effects of these crises on manufacturing industry. Hence the dummy variables are used for 1991, 1994, 1997 and 2001 as D91, D94, D97 and D01. Before employing cointegration analysis the stationarity properties of time series are analyzed by necessary transformations. Then the way of causality between the variables is examined in a VAR context. Also the cointegrated varibles are identified and VEC analysis are also applied. In conclusion it is decided that there is a contegrating regression between the variables used in the model. This result shows that the efficiency wage theory is valid in Turkish manufacturing industry.
Keywords: Ekonometri; Etkin Ücret Teorisi