Yüksek öğretim grafik sanatı eğitiminde ekslibrisin önemi - Güneş, Fidan (My University, 2006)
Kitap sahiplerinin kitaplarını kendine özgülemek, başkasının kitabından ayırdetmek, kaybolmasını önlemek, bir yerde bulunduğunda geri verilmesini sağlamak ve kitaba başka bir etkinlikle elde edilmiş bir sanat değeri katmak için kitaplarına iliştirerek kullandıkları belirtece “ekslibris” denmektedir. Ekslibris, Grafik tasarımcıları tarafından sanat ürünü olarak tasarlanıp bir veya birden çok özgün baskı tekniğiyle ya da bilgisayarla tasarlanıp çoğaltılır. Sanatçı tarafından tasarlanıp çoğaltılan ekslibris, kullanıcı için özeldir ve kitaba ilave edilen yeni değerdir. İşlevsel olan bu sanat ürünü kategorisinin tasarlanıp çoğaltılarak kitaba uygulanması, toplumumuzda görülen yeni bir etkinliktir. Giderek Eksibris konulu sanat etkinliklerine Dünya’da ve ülkemizde rastlanmakta, başarılı sanatçılar tarafından konuya el atılmaktadır. Bu etkinliği organize eden ulusal ve uluslararası organizasyonlar vardır. Organizasyonların, etkinliklerin normlarını tavsiye etmede ve duyurularını yaymada önemi büyüktür. Toplumun kültür yaşamına ve Grafik alanı sanatçılarının gündemine giren Ekslibris, eğitim ve öğretimin önemli aracı olan kitapla ilişkili olduğu, insan yaratıcı gücünün iyi işlediği, insanın çok yönlü estetik eğitimi için uygun ve yararlı bir çalışma alanı olduğundan sanat eğitim öğretiminin konusu olabilmelidir. Bu konu Yüksek Öğretim Grafik Sanatı Eğitimi programlarının uygun bir düzeyinde yer alabilir.

The indicator used by the book holders by attaching their books to specify their books to them, to distinguish them from others’ books, to prevent them to be lost, to provide them to be returned when found somewhere and to add the book an art value obtained with another activity is called “Exlibris”. An exlibris is designed by graphic designers as a work of art and reproduced through one or more original printing techniques or designed and reproduced with a computer. An exlibris which is designed and reproduced by the artist is special for the user and is a new value added to the book. This category of work of art which is functional is a new activity in our society that is designed, reproduced and applied on books. Art activities on exlibris have been increasing in the world and in our country and successful artists handle this topic. There are national and international organizations that organize these activities. These organizations are very important in advising the norms of activities and spreading their announcements. Becoming more up-to-date in the cultural life of the society and on the agenda of the graphic artists, exlibris should be a subject in art education and training, since it is related with books that are the important tools of education, it is processed well with the creative power of human being and it is an appropriate and beneficial field of activity for versatile aesthetic education. This subject may take place in an appropriate level of Graphic Art education programs in academies.
Keywords: Eğitim_Grafik Sanatlar; Grafik Sanatlar; Üniversiteler ve Yüksekokullar_Eğitim_Grafik Sanatlar