Protaper ve Mtwo retreatment sistemlerinin rezin esaslı kök kanal dolgu materyallerinin retreatment süreleri yönünden karşılaştırmalı olarak incelenmesi - İriboz, Emre; Sazak Öveçoğlu, Hesna (Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2013)
Amaç: Bu çalışmada retreatment amacıyla kullanılan Ni-Ti esaslı döner sistemlerin (ProTaper Retreatment, Mtwo R) kök kanallarından rezin esaslı kanal dolgu materyallerinin sökülme sürelerinde bir etkisinin olup olmayacağının incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmamızda 160 adet çekilmiş maksiller anterior diş kullanılmıştır. Bu dişler ProTaper ve Mtwo döner sistemleri ile genişletilmiştir. Daha sonra dişler rastgele sekiz gruba ayrılmıştır (n=20). Grup 1 ve 5 Resilon-Epiphany kök kanal dolum sistemi, Grup 2 ve 6 güta-perka ve Epiphany, Grup 3 ve 7 güta-perka ve AH Plus, Grup 4 ve 8 ise, kontrol grubu olarak, güta-perka ve öjenol esaslı kanal dolgu patı Pulp Canal Sealer ile dolduruldu. ProTaper ile genişletilen dişlerin kök kanal sökümleri ProTaper Retreatment eğeleri, Mtwo ile genişletilen dişlerin sökümleri ise Mtwo Retreatment eğeleri ile yapıldı. Çalışma boyuna ulaşmak için geçen süre (T1), tekrar şekillendirme için geçen süre (T2) ve retreatment için geçen toplam süre (Tt) kronometre ile ölçüldü. Bulgular: Retreatment çalışma süreleri, kök kanallarının başlangıç şekillendirmesinde kullanılan iki döner sisteme göre değerlendirildi. T1 süreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmaktadır. Mtwo kullanılan dişlerde T1, T2 ve Tt süreleri, ProTaper kullanılan dişlerden anlamlı şekilde uzundur. Dolum şekline göre T1, T2 ve Tt süreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmaktadır. Dolum şekli Güta-perka+AH Plus olan dişlerin çalışma süreleri, diğer tekniklerle doldurulan dişlerden anlamlı düzeyde kısadır. Mtwo ile şekillendirilen dişlerin T1, T2 ve Tt süreleri, dolum ve retreatment tekniklerinden bağımsız olarak, ProTaper ile şekillendirilen dişlerden uzun bulundu. Sonuç: Araştırmamızın sonuçlarına göre, ProTaper Retreatment eğelerinin Mtwo Retreatment eğelerine kıyasla, kanal dolum materyallerini kök kanallarından daha çabuk uzaklaştırdıkları sonucuna varılmıştır.
Keywords: ProTaper, Mtwo, rezin, epiphany, retreatment zamanı