Gıda sektöründe kalite yönetim sistemleri ve pazara ilişkin teknik düzenlemeler - Özbakır, Buket (My University, 2008)
GIDA SEKTÖRÜNDE KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ VE PAZARA İLİŞKİN TEKNİK DÜZENLEMELER Müşteri beklentilerini karşılamak ve onun ötesine geçmek kalite olarak adlandırılır. Müşteri memnunsa, söz konusu ürün için kalitelidir denir. Ancak kalitenin tanımı gıda sektöründe kısmen farklılık göstermektedir. Gıda sektöründe kaliteyi tanımlarken temel olarak şöyle deriz; müşteri güvenliği sağlanıyorsa o ürün kalitelidir. Ancak aynı faaliyeti yapan firma sayısı arttıkça yani rekabet ortamı yaratıldıkça bu tanım biraz daha genişler ve şu hali alır; müşteri güvenliği sağlanıyor ve müşteri üründen memnun kalıyorsa o ürün kalitelidir. Gıda sektöründe kalitenin tanımının değişmesi şüphesiz ki ürün özelliğinden gelmekte. Gıda ürünleri; tüketiminin bir sürece yayıldığı değil, kısa süreli gerçekleştiği ve müşterinin kısa sürede ürünle ilgili fikir sahibi olabileceği nitelikte olduğu için güvenlik, kalite tanımı üzerinde bu derece baskındır. Bu çalışmanın amacı, gıda sektöründe kalite kavramının nasıl yaratıldığı, işlerliğinin nasıl olduğu konusuna açıklık getirmektir. Kalite konusuna, yasal organların ve pazarı oluşturan firmaların yaklaşım şekli ve pazarda konuyla ilgili işleyiş mekanizması konusunda bilgiler derlenmiştir.

QUALITY MANAGEMENT SYSTEMS AND TECHNICAL ARRANGMENTS AT FOOD SECTOR Providing the requirements of customers and going beyond of the requirements is defined as meaning of quality. If customer is satisfied we can say the product has high quality. However relatively, the defining of the meaning of quality is different at food sector. At food sector defining of meaning of quality is related to safety of product and customer health. The defining of the quality is to provide to satisfaction of customer and safety of customer’s health. Cause of changing the defining of meaning of quality at food sector is due to specifications of product. Safety of product is determiner about defining of quality because of the consuming time of food products is short and customer can decide the product has quality or not In this applied research there is expansive knowledge about concept of quality, process of formation and application of quality, regulations, approaching of companies.
Keywords: Gıda Güvenliği; Gıda Sanayi; Kalite