Alternative wettbewerbsstrategien der GSM markt in der Türkei - Bilginoğlu, Elif (My University, 2000)
TÜRKİYE'DEKİ CEP TELEFONU PAZARINDAKİ ALTERNATİF REKABET ANALİZİ Stratejik planlamanın bir parçası olan rekabet analizi bir şirketin stratejisini ayrı olarak değil, aksine çevresine uyarlayarak geliştirmesi şeklinde tanımlanabilir. Bu çalışmada Türkiye'deki cep telefonu pazarındaki rekabet stratejileri değerlendirilmiştir. Cep telefonu pazarındaki donanım sektörü ikiye ayrılır: Telefonlar ve alt yapı. Bu çalışmada telefonlarla ilgili kısım değerlendirilmiştir. Asli işleri değerlendirilen şirketlerin rekabet profilleri analiz edilmiş ve Siemens adına bir rakip analizi yapılmıştır. Bu çalışma Türkiye'deki cep telefonu piyasasındaki rekabet stratejilerinin analizine şu şekilde yardımcı olabilir: İkinci bölümde teorik kısım ele alınmış ve rekabet stratejileri Porter ve Kotler'ın bakış açılarıyla açıklanmıştır. Bu çalışma dünyada ve Türkiye'deki telekomünikasyon ve cep telefonu pazarı hakkında bilgiler de içermektedir. Daha sonra Siemens ve asıl rakipleri Ericsson, Nokia ve Motorola'nın rakip profillerinden bahsedilmektedir. Bu çalışmanın asıl noktası Siemens'in asıl rakipleriyle karşılaştırılınca kendini geliştirebilme şansının olduğu noktaların belirlenmesinde yatmaktadır. Diller, Hermann: Vahlens Großes Marketing Lexikon, München 1992, S. 1332. ALTERNATIVE WETTBEWERBSSTRATEGIEN DER GSM MARKT IN DER TÜRKEI Die Wettbewerbsstrategie als Teil des Strategischen Marketing ist dadurch gekennzeichnet, daß ein Unternehmen seine Strategie nicht isoliert entwickelt, sondern am gesamten relevanten Umfeld ausrichtet. In dieser Masterarbeit werden die alternative Wettbewerbsstrategien von dem GSM Markt in der Türkei aufgewertet. Der Hardwaresektor des Mobiltelefongeschäftes spaltet sich in zwei auf: Hörer und Infrastruktur. In dieser Masterarbeit wird der Hörerteil überarbeitet. Es werden die Wettbewerberprofilen der Unternehmen, deren primäre Aktivitäten bewertet werden, analysiert und es wird einen Konkurrentenanalyse in der Name von Siemens durchgeführt. Zur Analyse von Wettbewerbsstrategien der GSM Markt in der Türkei kann diese Masterarbeit so helfen, daß es in der zweiten Kapitel der theoretische Teil hat, in dem die Wettbewerbsstrategien nach der Blickfang von Porter und Kotler erklärt werden. Es enthält auch Informationen über die Telekommunikations- und GSM Marktes auf der Welt und in der Türkei. Danach werden von den Wettbewerberprofilen von Siemens und seinen Hauptkonkurrenten erwähnt. Der Schwerpunkt dieser Arbeit liegt auf dem Feststellen der Punkte, auf denen Siemens seine Handlungsoptionen im Vergleich zu den Hauptkonkurrenten hat. Vgl. Diller, Hermann: Vahlens Großes Marketing Lexikon, München 1992, S. 1332.
Keywords: REKABET; TELEFON-CEP TELEFONLARI