Su kaynaklarının ekonomi politiği : (Türkiye örneği) - Ayar, Zeynep (My University, 2007)
Günümüz dünyasının gündeminde olan en önemli konulardan biri su kaynakları ve bu kaynakların yönetimi hususundaki karmaşadır. Bu çalışmada, kaynakların tükenmesi tehditi ile gündeme gelen konu, küreselleşme ekseninde ve neoliberal politikalar ışığında suyun ticarileşme sürecine girişi ile birlikte, doğal bir kaynak olmasının ötesinde ticari bir meta olarak algılanmaya başlanması, küresel pazarın daralması sonucu yeni alternatif pazar arayışına giren çok uluslu şirketlerin, uluslararası örgütler ile ortaklaşa yaptığı çalışmalarda suyun tükenmesi konusuna dikkat çekilerek su kaynakları yönetiminin özelleştirilmesinin alternatifsiz bir çözüm olarak sunulması ile oluşturulan hegemonya irdelenmiştir. Su kaynaklarının kamusallıktan çıkarılmak istenmesi sonucu yaşanan özelleştirme süreci ile istenen kaynak verimliliğinin ve devamlılığının sağlanamayacağı gerçeğine, özelleştirme uygulaması bulunan ülkelerdeki ve Türkiye’deki özelleştirme uygulamalarında meydana gelen sorunlar ile ulaşılmıştır. POLITICAL ECONOMY OF WATER RESOURCES ( TURKEY’S SAMPLE) One of the most important subjects, which is on the agenda of today’s world, is the water resources and the confusion in managing this sources. In this study, the subject, which is come to order with the threat of exhaustion of source, the initaion of being perceived as a commercial subject beyond being a natural resource with the entry of water to commercialization process on globalization axis and in the light of neoliberal policies, in the collectively Works of international organizations and multinational corporations, which is in a search of new alternative markets as a result of global market’s decreace, the draining away of water is signalized and the hegemony,contributed by the presentation of the water resources’ privatization as a non-alternative solution, is explicated. The reality that is impossible to provide the required source efficiency and continuity by the privatization process as a result of the claim of ousting water resources from nationalization, is attained by means of the problems, are occured during the applications of privatization in Turkey and in other sample countries of that.
Keywords: Su Kaynakları_Ekonomik Durum; Su Kaynakları_Türkiye