Enfal ve tevbe sureleri bağlamında siyerin tefsirdeki yeri - Özaktan, Fatih (My University, 2010)
ENFÂL ve TEVBE SÛRELERİ BAĞLAMINDA SİYERİN TEFSİRDEKİ YERİ Tez giriş kısmı, iki ana bölüm ve sonuçtan teşekküldür. Giriş kısmı kendi içerisinde iki alt başlıktan oluşmakta olup ilk başlıkta araştırmanın konusu, önemi, yöntem ve kaynakları belirtilmiştir. İkinci başlık altında ise araştırmayla ilgili temel kavramlar incelenmiştir. ana başlıktan oluşmaktadır. Birinci başlık altında siyerin diğer ilimler arasındaki yeri ve esbâb-ı nüzûl ile ilişkisi açıklanmaya çalışılmıştır. Ayrıca aynı başlık altında siyer-tarih, siyer-hadis ve siyer-sebeb-i nüzûl ilişkisi irdelenmiştir. İkinci başlık altında siyer-i Nebî’nin kaynakları ve Kur’ân-ı Kerim’de siyer-i Nebî konuları ele alınmıştır. Bu başlık altında bir siyer kaynağı olarak Kur’ân-ı Kerim, hadisler ve siyer kitapları incelenmiştir. Ayrıca Kur’ân-ı Kerim’de Hz. Peygamber (s.a.s.) hakkındaki âyetler bir tasnîfe tâbî tutulmaya çalışılmıştır. Bölümün üçüncü başlığı altında siyerin Kur’ân tefsirine hangi konularda ışık tuttuğu incelenmeye çalışılmıştır. İkinci bölüm iki ana başlıktan oluşmaktadır. Birinci başlık altında Enfâl sûresinin tanıtımı ve Enfâl sûresinin tefsirinde siyerin yeri belirtilmeye çalışılmıştır. İkinci başlık altında ise Tevbe sûresinin tanıtımı ve Tevbe sûresinin tefsirinde siyerin yeri belirtilmeye çalışılmıştır. Sonuç kısmında tezde ulaşılan genel sonuçlar belirtilmiştir.

THE PLACE of SIYAR in QUR’ANIC INTERPRETATION in the CONTEXT of SURAHS AL-ANFAL and AT-TAWBAH This thesis is composed of an introduction, two chapters and a conclusion. The introduction has two subsections, the first of which focuses on the subject, method and literature review of this research, and the second part concentrates on the fundamental concepts of this research. The first chapter consists of three main sections. In the first section, the concept of Siyar (the life of the Prophet Muhammed (pbuh)) in relation to other sciences and reasons of revelation (asbab al-nuzul) are studied. This part also deals with the relationship between siyar and history, hadith (the words and deeds of the Prophet Muhammed (pbuh)), and reasons of revelation (asbab al-nuzul). The second section highlights the sources of Siyar and the subjects of Siyar as mentioned in the Holy Qur’an. As a source of siyar, Qur’an, hadith, and siyar books are also investigated in this section. Additionally, Qur’anic verses with regard to Prophet Muhammed (pbuh) are tried to be classified. The third section of this chapter points out the issue of how siyar sheds lights on Qur’anic interpretation. The second chapter is composed of two main sections. The first section gives information on Sura Al-Anfal (Gains of War) and the importance of its interpretation in siyar, while the second section deals with Sura At-Tawba (Repentance) and the importance of its interpretation in siyar. General assumptions of this thesis are finalized in the conclusion part.
Keywords: İslam Dini_Sureler; Tefsir