Hemşirelerin işkence ile ilgili bilgi tutum ve beceri düzeyinin belirlenmesi - Durdu, Hacer (My University, 2010)
1. ÖZET Bu çalışma, hemşirelerin işkence ile ilgili bilgi, tutum ve beceri düzeyini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde gerekli yazılı izinler alındıktan sonra çalışmaya katılmayı kabul eden sağlık personeliniyle Haziran – Ekim 2009 tarihleri arasında yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak literatür bilgisine dayalı hazırlanan Hemşirelerin İşkenceyi Değerlendirme Anket Formu kullanılmıştır. Bulguların değerlendirilmesinde toplanan veriler Excel formatında elektronik ortama girilerek SPSS proğramında istatistiki analiz yapılmıştır. Deneklerin yaş, cins, eğitim durumu, meslek özelliklerine göre analiz edilip ve tablo halinde sunulmuştur. Çaşılmaya katılanların %41,94’ü 31–35 yaş grubu arasındadır. Sağlık personelinin , % 45,97’si önlisans mezunudur. Çalışmaya katılanların % 66,13’ü (n=82) öğrenimleri sırasında işkence ve insan hakları ile ilgili eğitim almamıştır. Çalışmaya katılanların büyük bir çoğunluğu (%78,86) kurumlarında işkence vakasıyla karşılaşmadıklarını açıklamıştır. İşkence ve kötü muamelenin değerlendirilmesinde en etkili problem olarak halen çalışılan pozisyonun adli değerlendirme yapmak için bağımsız olmaması görülmektedir. Çalışmaya katılan sağlık personelinin %36’sı bunu çok önemli bir problem olarar görmektedir. Sonuç olarak; hemşirelerin işkence ve insan hakları konularında bilgi ve uygulama eksikliklerinin olduğu görülmüştür. Bu eksiklikler konuyla ilgili standart protokollerin bulunmamasından, çalışan sağlık personelinin öğrenimleri sırasında konuyla ilgili eğitim almamalarından ve bu konulardaki yasal düzenlemelerden haberdar olmamalarından kaynaklandığı kanatine varılmıştır. nsan hakları, adli hemşirelik, işkence, hemşire 2.

EVALUATİON OF THE KNOWLADGE ATTITUDE ON SKILL LEVELS OF NURSES RELATED TORTURE This study is performed in order to determine the attitudes and the level of skills of nurse. After obtaining the necessary written consent agreeing to participate in the study, the staffs of the Marmara University Medical Hospital are taken into the study in between June-October 2009. As a means of collecting data, “Assessment of Health Personel's Attitude towards Torture Questionnaire” based on literature is used. Collected data is transported in to the excel format and statistically analyzed with SPSS software. The subjects are analyzed and presented in a table according to their ages, gender and educational status. 41.94% of the subjects in the study is in between the ages of 31 to 35. 45.97% has associate degree. 66.13% (n=82) of the personel has never received relavant education about torture. A major part of subjects stated that they have never seen a torture case in their professions. The major problem of evaluating torture and abuse is seem to be that the current working positions are not independent in forensics studies. 36% of the personel sees this as a major problem. In conclusion, health care staff except medical doctor seems to be in lack of knowledge and practice in the issue of torture and human rights. It is estimated that these deficiencies are related in part to the lack of standard protocols and also in part to the lack of education and being not to be aware of legal regulations about the issue. Key words: Human rights, forensic medicine, forensic nursing, torture, nurse.
Keywords: Hemşirelik; Psikoloji