Türkiye reasürans ve sigorta sektöründeki gelişmenin yabancı sermaye sektörüne etkisi - Duman, Emin Mert (My University, 2019)
ÖZETTÜRKĠYE SĠGORTA VE REASÜRANS SEKTÖRÜNDEKĠGELĠġMENĠN YABANCI SERMAYE GĠRĠġĠNE ETKĠSĠÜlkelerin sosyoekonomik ve kültürel yaşamlarıyla iç içe ve hem riskyönetiminde hem de ekonomik gelişme ve büyümede önemli bir enstrüman olan sigortasektörü yapısının ve faaliyetlerinin rasyonel küresel faaliyetler olması gerekir.Ülkemizde bir yandan sektörün çağdaşlaşması yaşanırken bir yandan da sektörünkurumsal yapısının giderek yabancı şirketlerin ağırlık kazandığı bir yapıyadönüşmesinin, bir finans kurumu olarak gelecekte ülkeye etkileri neler olacaktır sorusuönem taşımaktadır.Türkiye sigorta sektöründe kurumsal yapının ve üretim faaliyetlerinin ülkeekonomisine ve Ödemeler Dengesine etkilerinin neler olabileceği, bu gelişmelerinYabancı Sermaye girişine etkileri, gerekçeleri ve önemi tez boyunca çeşitli açılardanincelenmiş; tüm bölümlerdeki bilgilerden çeşitli sonuçlara varılmıştır. Bölümlerdekiveriler en az beş yıllık olup çoğu on yıllıktır. Bu verilerin ışığında Türkiye‟de sektörünkurumsal yapısının giderek yabancı sermayenin yönetimine geçtiği ve buna rağmenüretimde son iki yıla dek önemli bir artışın olmadığı saptanmıştır.Özellikle Ödemeler Dengesi üzerinden sigorta girdi ve çıktılarıkarşılaştırıldığında aralıksız yıllar boyu Yabancı Sermaye artışı ile parasal çıkışlarıngirişlerden daha fazla olduğu dolayısıyla sektörün Ödemeler Dengesi açıklarınınkapatılmasına bir katkısının olmadığı ve neredeyse tamamen Yabancı Sermayekontrolüne geçtiği açığa çıkarılmıştır.Bazı bölümlerde analiz yöntemine yer verilse bile tezin tümünde tüme varımyöntemi kullanılmıştır. Veriler ve özellikle istatistikler için hem Dünya‟da hem deülkemizde güvenilirlikleri tartışılmayan kaynaklar kullanılmıştır.

ABSTRACTEFFECT OF DEVELOPMENT IN INSURANCE AND REINSURANCEINDUSTRY IN TURKEY OVER FOREIGN INVESTMENT INCREASEThe insurance sector, which is an important instrument in the risk managementand economic development and growth, intertwined with the socioeconomic andcultural lives of the countries, must be rational global activities.. While themodernization of the sector is experienced in our country on the one hand, the questionof what will be the effects of the institutional structure of the sector to become astructure where foreign companies gain weight is important as a financial institution inthe future..Turkey institutional structure and production activities in the insurance sectorto the national economy and the Balance of Payments of what might be the effects, theeffects of foreign capital inflows from these developments, rationale and importance ofthis has been examined from various angles throughout the thesis; from theinformations in all sections various conclusions were reached. The data in the sectionsare at least five years and most of them are ten years. In the light of this data that theinstitutional structure of the sector in Turkey now increasingly getting under the controlof the management of foreign capital and it is found that until 2 years ago there werenot a significant increase in the production.In particular, when the insurance inputs and outputs were compared over theBalance of Payments, it was revealed that the increase in Foreign Capital and themonetary outflows were higher than the inflows for years, thus the sector did notcontribute to the closing of the Balance of Payments deficits and almost completelyunder the control of Foreign Capital.Even though the analysis method is included in some chapters, inductionmethod were used in the whole thesis. For the data and especially the statistics, thesources whose reliability was not discussed both in the world and in our country wereused
Keywords: Balance of Payments; Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; Ödemeler Dengesi Insurance; Reasürans; Reinsurance; Retrosession; Retrosesyon; Sigorta; Turkey; Türkiye