Dil öğreniminde bilişim sistemlerinin etkisi : Rus alfabesi öğretiminde fonetik gelişiminin ses analiz programları ile incelenmesi üzerine bir araştırma - Bakal, Zeynep (My University, 2025)
Dil öğreniminde bilişim sistemlerinin etkisi : Rus alfabesi öğretiminde fonetik gelişiminin ses analiz programları ile incelenmesi üzerine bir araştırma Birincil iletişim aracımız olan dili yeterince tanıyor muyuz? Onunla neler yapabiliriz? Dili tanımak ve anlamak için geliştirilen bilimsel araçlardan biri dilbilimdir ve bu alandaki çalışmalar 20. yy. ile başlamıştır. Ancak fonetik bilimi çok daha eski tarihlere, M.Ö. 7. Yüzyıllara kadar gitmektedir. Dil aracını ses üzerinden anlamaya çalıştığımız fonetik biliminin tarihsel sürecine baktığımızda sesi hep bir sembolle kodlamaya çalıştığımızı görmekteyiz. Yeni bir dil öğrenmek istediğimizde o dilin ses kurallarına göre dizilmiş alfabesinden başlamak gerekmekte ve o alfabeyle kodlanan doğru sesleri çıkarmadan o dili konuşmamız mümkün olmamaktadır. Bu ihtiyacın sonucu olarak, insanoğlu tüm diller için ortak bir alfabe geliştirmiştir. Bu The International Phonetic Alphabet-Uluslararası Fonetik Alfabe (IPA)’dir. Dil eğitimi alan öğrenciler, dil öğretmeni adayı öğrenciler ya da dilbilim okuyan öğrencilerin çalışma masalarından mutlaka bir dönem geçmiş olan bu sihirli değnek, tüm dillerdeki harfleri doğru bir şekilde telaffuz etmemiz için üretilmiştir. Ancak doğru okumanın anahtarını elimize geçirmemiz yeni sesleri kolayca taklit edebileceğimiz anlamına gelmemektedir. Bunun için sık duyma ve sık tekrar gereklidir ve yeterli tekrar sayısına ulaşan öğrenciler ise test edilmeye hazır hale gelmişler demektir. Fonetik testlerinin değerlendirme kriterleri son derece detaylı hazırlanır, bu da uzun zaman ve emek demektir. Test sonuçları da aynı titizlikle işlenir ki bu da aynı şekilde uzun zaman ve yoğun emeğe karşılık gelir. Sözü geçen zaman ve emek kaybının önüne geçmek amacıyla teknolojiden nasıl faydalanırız sorusu, bu çalışmanın ortaya çıkmasına neden olmuştur.

The effect of informatıon systems on language learning : a research on investigation of phonetic development in Russian alphabet teaching using sound analysis programs Linguistics is one of the scientific tools developed for understanding and understanding language, and studies in this field began in the 20th century. However, phonetics dates back much further, to the 7th century BC. As we examine the historical process of phonetics, in which we attempt to understand the medium of language through sound, we see that we have always attempted to encode sound with a symbol. As the people we want to learn a new language, they must begin with its alphabet, which is arranged according to its phonetic rules. Speaking that language is impossible without pronouncing the correct sounds encoded in that alphabet. As a result of this need, humanity has developed a common alphabet for all languages: The International Phonetic Alphabet (IPA). This magic wand, which has undoubtedly passed through the desks of language students, prospective language teachers, or students studying linguistics, was created to help us correctly pronounce the letters in all languages. However, possessing the key to accurate reading does not mean we can easily imitate new sounds. This requires frequent listening and repetition, and students who have achieved a sufficient number of repetitions are ready to be tested. The evaluation criteria for phonetics tests are prepared in extreme detail, requiring extensive time and effort. Test results are processed with the same meticulousness, which also requires extensive time and intensive effort. he question of how we can utilize technology to prevent this waste of time and effort led to the emergence of this study.
The effect of informatıon systems on language learning : a research on investigation of phonetic development in Russian alphabet teaching using sound analysis programs
Keywords: Fonetik; Foreign Language Education; Foreign speakers; Öğrenim ve öğretim; Phonetics; Rus dili; Rusça Eğitimi oice analysis; Russian Education; Russian language; Ses analizi; Study and teaching; Yabancı Dil Eğitimi; Yabancılar için