Okul öncesi öğretmenlerinin çocukluk çağındaki olumlu yaşantıları ve örgütsel kimlik algıları - POLAT, ÖZGÜL (My University, 2022)
Bu çalışmanın amacı, okul öncesi öğretmenlerinin çocukluk çağı olumlu yaşantıları ile örgütsel kimlik algıları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. İlişkisel tarama modelinde tasarlanan araştırmaya 2020-21 eğitim öğretim yılında resmi ve özel okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapmakta olan 202 okul öncesi öğretmeni katılım göstermiştir. Araştırmanın verileri Olumlu Çocukluk Yaşantıları Ölçeği ve Öğretmen Örgütsel Kimlik Algısı Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Çocukluk çağı olumlu yaşantılar ölçeği puanları ile öğretmenlerin yaşı, öğrenim düzeyi ve çalıştıkları okul türü arasında anlamlı bir farklılık olmadığı; öğretmenlerin örgütsel kimlik algıları ile yaş, öğrenim düzeyi ve okul türü arasında anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada okul öncesi öğretmenlerinin örgütsel kimlik algıları ve çocukluk çağı olumlu yaşantıları arasında orta derecede, pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Mevcut araştırma olumlu çocukluk deneyimlerinin yetişkinlik dönemi örgütsel kimlik algısı ile ilişkisini açığa çıkarması açısından önem taşımaktadır

The aim of this study is to examine the relationship between preschool teachers' positive childhood experiences and their organizational identity perceptions. The study is designed in a relational screening model, consisted of 202 participants working as preschool teachers. The data of the study were collected through Positive Childhood Experiences Scale and Teacher Organizational Identity Perception Scale. It was observed that there is no significant difference between the childhood positive experiences scale scores and the teachers' age, education level, and the type of school. There are significant differences between teachers' perceptions of organizational identity and age, education level and school type. As a result of the analysis, it was concluded that there is a moderate, positive and significant relationship between perceptions of organizational identity and positive childhood experiences of preschool teachers. The current research is important in terms of revealing the relationship between positive childhood experiences and organizational identity perception in adulthood.
Positive childhood experiences and organizational identity perceptions of preschool teachers
Keywords: Positive childhood experiences; Preschool teachers; Organizational identity perceptions; Çocukluk çağı olumlu yaşantıları; okul öncesi öğretmenleri; örgütsel kimlik algısı