Socialization within gaming communities : a case study on league of legends community - Şimşek, Furkan (My University, 2025)
Yaşamın dijitalleşmesiyle birlikte sosyalleşme fenomeni de bu gelişmelerden etkilenmektedir. Dolayısıyla, dijital alan üzerinden sosyalleşme kavramının incelenmesi ve analiz edilmesi kaçınılmaz bir gereklilik haline gelmiştir. Bu tez, en önde gelen oyunlardan biri olan League of Legends topluluğu içindeki sosyalleşmeye ilişkin sosyolojik bir anlayış ve analiz geliştirmeyi amaçlamaktadır. Oyuncu ve topluluk etkileşimleri, genellikle Discord gibi sesli iletişim sağlayan uygulamalar aracılığıyla gerçekleşmektedir. Bu durum, yalnızca oyun oynama sınırlarını aşarak, oyuncular arasında bir iletişim sosyal alanı yaratmaktadır. Bu sosyal etkileşimin dijital bir alanda gerçekleşmesi nedeniyle, bu topluluklardaki dijital sosyalleşmeyi anlamak, özellikle gençler arasında oyun oynama alışkanlıklarının geçmişte olduğundan daha yaygın hale gelmesi nedeniyle kritik bir öneme sahiptir. Bu bağlamda, Discord gibi sosyalleşme uygulamalarındaki oyun topluluklarının, oyuncuların katılım düzeyini, aidiyet duygusunu ve sosyalleşme kalıplarını nasıl etkilediği sorusunu gündeme getirmektedir. Derinlemesine görüşmeler, çevrimiçi ve yüz yüze toplantılar yoluyla gerçekleştirilmiştir. Bu tür uygulamalar üzerinden tanışılan kişilerle birlikte oyun oynama sonucunda aidiyet duygusunun gelişimi ve dijital sosyal alanın bir anlamda keşfi, incelenmesi ve anlaşılması açısından önemlidir. Bu çalışma aynı zamanda oyun oynamanın fiziksel gerçeklikten ve günlük yaşamdan bir kaçış aracı olup olmadığını da araştırmaktadır. Oyun oynama, eğitim, hobiler, spor ve aile gibi diğer araçlar benzeri bir sosyalleşme alanı olarak işlev görmektedir. Bu nedenle, belirli League of Legends oyuncularına dayalı oyun topluluğu, oyuncuların deneyimlediği sosyalleşme kalıplarına dair değerli bir bakış açısı sunmaktadır.

Through the digitalization of life, the phenomenon of socialization is also affected by these developments. Therefore, it is inevitable that the concept of socialization through the digital sphere needs to be investigated and analyzed. This thesis aims to develop a sociological understanding and analysis of the socialization within the League of Legends community, one of the most prominent games. Player and community interactions often occur through applications like Discord, which provide voice communication. This extends beyond mere gameplay, fostering a social sphere of communication among players. As this social interaction occurs in a digital sphere, understanding digital socialization within these communities is crucial, especially since gaming among youth is more widespread than ever. Hence, this raises the question of how gaming communities on socialization applications, such as Discord, affect players’ engagement, sense of belonging and socialization patterns. In-depth interviews conducted through online and face-to-face meetings. Development of a sense of belonging due to playing together with the people met from these kinds of applications and sort of exploring the digital social sphere is crucial to investigate and comprehend. This study also examines whether gaming serves as an escape from physical reality and daily life. Gaming serves as a socialization sphere, similar to other mediums like education, hobbies, sports, and family Therefore, the gaming community based on certain League of Legends players provides an insightful look at the socialization patterns that players go through.
Oyun topluluklarında sosyalleşme : league of legends topluluğu üzerine bir örnek olay incelemesi
Keywords: çevrimiçi etkileşim; çevrimiçi oyunlar; digital identity; dijital kimlik Game; escapism; gaming communities; gaming culture; kaçış; League of Legends; multiplayer games; online interactions; Oyun; oyun kültürü; oyun toplulukları; sanal topluluk; Social aspects; socialization; Sosyal yönleri; sosyalleşme; Video games; Video oyunları; virtual community