ÖĞRETİM VE ARAŞTIRMA SORUMLULUKLARININ DAĞILIMININ_x000D_ ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ BAĞLAMINDA İNCELENMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Bu çalışmanın amacı; araştırma üniversitelerinin yapılandırılması bağlamında öğretim ve araştırma sorumluluklarınındüzenlenmesine ilişkin öğretim üyelerinin görüşlerini ortaya koymaktır. Çalışma, nitel araştırma desenlerinden durumçalışması deseninin bir türü olan çoklu durum çalışması ile desenlenmiştir. Çalışma grubu, amaçlı örnekleme türlerinden kolayulaşılabilir durum örneklemesi tekniği ve ölçüt örnekleme tekniği ile oluşturulmuştur. Çalışma grubundaki öğretim üyelerininyedisi Doçent Doktor, üçü Yardımcı Doçent Doktor (doktor öğretim üyesi) ve üçü Profesör Doktor unvanlarına sahiptirler.Öğretim üyelerinin görüşleri, yüz yüze görüşme tekniği ile alınmıştır. Öğretim üyelerinin araştırma üniversitelerininyapılandırılması bağlamında öğretim ve araştırma sorumluluklarının düzenlenmesine ilişkin görüşlerini ortaya koymakamacıyla yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla görüşmelergerçekleştirilmiştir. Araştırmada görüşme ile elde edilen verilerin çözümlenmesi için içerik analizine başvurulmuştur. İçerikanalizi için NVIVO 11 nitel analiz programı kullanılmıştır. Analizlere göre; araştırma üniversitelerinde öğretim üyelerininderslere de girmeleri gerektiği ancak araştırma ağırlıklı iş yüküne sahip olmaları gerektiği, araştırmanın ve öğretimin birbirinitamamlayıcı yapıda oldukları, öğretim üyelerinin araştırma yapmaya vakit bulmakta zorlandıkları dolayısıyla ders yüklerininazaltılması gerektiği ve öğretim üyesinin tercihine ve isteğine göre öğretim ve araştırma sorumluluklarının düzenlenebileceğigörüşleri öne çıkmaktadır. Bulgular doğrultusunda, yönetmelikte öğretim üyelerinin ders yüklerinin azaltılmasına dair adımlaratılması yönünde öneride bulunulabilir.

The main purpose of this study was to present the views of academicians related to the arrangement of teaching and research_x000D_ responsibilities in the context of constructing research universities. In the study, multiple case study design, which is one of the_x000D_ case study designs of qualitative research methods, was employed. The convenience sampling technique and criterion sampling_x000D_ technique which were purposeful sampling techniques were used to determine the study group. The study group consisted of_x000D_ three professor, seven associate professors, three assistant professors. The views of academicians were collected by interview_x000D_ technique. A semi structured interview form was prepared to present the views of academicians related to arrangement of_x000D_ teaching and research responsibilities in the context of constructing research universities. The interviews were executed by the_x000D_ means of the semi structured interview form. In the research, content analysis was used to analyze the data obtained from the_x000D_ interview. NVIVO 11 Qualitative Analysis Program was used for the content analysis. In the result of the analysis, it was_x000D_ pointed out that academicians should give lectures, but they should have research-oriented workload and research and teaching_x000D_ complemented each other, academicians had hardly no time for researching therefore their lecture loads should be decreased_x000D_ and their responsibilities of teaching and research could be arranged according to choice and desire of academician. According_x000D_ to the findings, it can be suggested that steps can be taken to decrease lecture loads of academicians’ in regulations.
EXAMINING THE DISTRUBITION OF TEACHING AND RESEARCH RESPONSIBILITIES IN THE CONTEXT OF RESEARCH UNIVERSITIES