İleokolik Anastomoz Hattına Uygulanan Güçlendirici Süturlerin Anastomotik Komplikasyonlara Olan Etkisi - COŞKUN, MÜMİN; FERATOĞLU, HALE; UPRAK, TEVFİK KIVILCIM; AKMERCAN, AHMET (My University, 2021)
Giriş: Kolorektal cerrahiler sonrası meydana gelen anastomoz kaçağı morbidite ve mortaliteyi artıran en yıkıcı komplikasyonlardan biridir. Literatürde anastomoz kaçaklarını azaltmaya yönelik çeşitli girişimler tanımlanmıştır. Bu çalışmada ileokolik anastomoz hattına güçlendirici sütur uygulamasının postoperatif anastomoz kaçağı üzerine etkisi değerlendirildi. Metod: Marmara Üniversitesi Genel Cerrahi Kliniğinde Ekim 2010 - Şubat 2020 tarihleri arasında kolon kanseri nedeniyle sağ hemikolektomi ve ileokolik anastomoz yapılan hastaların demografik verileri, operatif parametreleri ve postoperatif komplikasyonları retrospektif olarak incelendi. Hastalar güçlendirici sütür uygulanan ve uygulanmayan olarak 2 gruba ayrıldı. Güçlendirici sütur grubunda operasyonu gerçekleştiren primer cerrahın kararına göre stapler ile yapılan ileokolik anastomoz hattına 3/0 vicrylle separe seromüsküler güçlendirici süturler konuldu. Çalışmanın primer hedefi anastomoz hattına uygulanan güçlendirici süturlerin anastomoz kaçağı üzerine etkisi olarak belirlendi. Bulgular: Çalışmaya anastomoz hattına güçlendirici süturlerin uygulandığı 75 (%36.2) ve uygulanmadığı 129 (%62.3) olmak üzere toplamda 204 hasta dahil edildi. İki grup arasında demografik veriler, komorbiditeler ve operasyon süresi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Anastomoz hattına güçlendirici süturlerin uygulandığı grupta 5 hastada (%7.3), uygulanmayan grupta 12 hastada (%11.3) anastomoz kaçağı meydana geldi. Kaçak oranı karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p: 0.3). Sonuç: Bu çalışma, ileokolik anastomoz hattına güçlendirici sütur uygulamasının istatiksel olarak anlamlı olmasa da anastomoz kaçağını %4 oranında azalttığını göstermiştir.
Keywords: Anastomoz kaçağı; ileokolik anastomoz