İş-aile çatışmasının iş tatmini kariyer tatmini ve yaşam tatmini üzerine etkisi - Ergin, Elif (My University, 2018)
Bu çalışmada iş – aile çatışmasının iş tatmini kariyer tatmini ve yaşam tatmini üzerine etkisi incelenmiştir. Bu amaçla, farklı mesleklere sahip 250 çalışan ile yapılan anket formu aracılığıyla elde edilen bulgular analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre iş-aile çatışması ve alt boyutlarının iş tatmini ve yaşam tatmini üzerine anlamlı bir etkisinin olmadığı ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte iş-aile çatışmasının kariyer tatmini üzerine de anlamlı bir etkisine rastlanmamıştır. Ancak aile- iş çatışmasının kariyer tatmini üzerine pozitif yönde etkisi bulunmaktadır. Ayrıca iş tatmini kariyer tatmini ve yaşam tatmini arasında anlamlı pozitif ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

In this study, the effect of work-family conflict on job satisfaction, career satisfaction and life satisfaction is investigated. For this purpose, the data that obtained via surveys from 250 employees who have different jobs are analyzed. According to the analysis, results reveal that work-family conflict and its subscales have no effect on job satisfaction and life satisfaction. In addition to this, no evidence has been found regarding the effects of work-family conflict on career satisfaction. However, family-work conflict has positive effect on career satisfaction. Also, significant positive relationship between job satisfaction, career satisfaction and life satisfaction has been found.
Keywords: Aile ilişkileri; Businesspeople; Career development; Family relationships; İş adamları; İş tatmini; İş ve aile; İŞ-AİLE ÇATIŞMASIİŞ TATMİNİ KARİYER TATMİNİ YAŞAM TATMİNİ WORK-FAMILY CONFLICTJOB SATISFACTIONCAREER SATISFACTIONLIFE SATISFACTION; Job satisfaction; Kariyer gelişimi; Turkey; Türkiye; Work and family