Uluslararası ticaret açısından akıllı liman konseptinin değerlendirilmesi - Çelik, Ozan (My University, 2022)
Denizyolu taşımacılığı diğer taşıma modları ile kıyaslandığında sahip olduğu pek çok pozitif yönü nedeniyle uluslararası ticarette en çok kullanılan taşıma modu olma özelliğine sahiptir. Dünya ticaret hacmi her geçen gün artmakta ve bu artış dünya ticaretinin büyük bir kısmının gerçekleştirilmesini sağlayan denizyolu taşımacılığına olan talebi de artırmaktadır. Denizyolu taşımacılığına olan talepteki artış ise denizyolu taşımacılığının unsurlarından biri olan limanların iş yükünü artırmaktadır. Türkiye açısından da bu durum aynıdır. Türkiye’nin dış ticaret hacmi artmakta ve Türkiye’nin dış ticaretinin büyük bir kısmı denizyolu taşımacılığı ile yapılmaktadır. Dünyada pek çok liman akıllı limanlara dönüşerek artan iş yükünü kolayca yönetmiş ve uluslararası ticaret faaliyetlerinin kesintiye uğramasını engellemişlerdir. Türkiye’de ise akıllı liman konseptine yönelik yeterince girişim olmadığı gözlemlenmektedir. Bu nedenle tezin amacı, uluslararası ticaret açısından akıllı liman konseptinin değerlendirilmesini yapmaktır.

Maritime transport has the feature of being the most used transport mode in international trade due to its many positive aspects compared to other transport modes. The volume of world trade has an upward trend and this upward trend also increases the demand for maritime transport, which carries out a large part of world trade. The increases in the demand for maritime transport increases the workload of seaports, which is one of the elements of maritime transport. This situation is also same for Turkey. Turkey's foreign trade volume has upward trend and a large part of Turkey’s foreign trade is carried out by maritime transportation. Many ports in the world have transformed themselves into smart ports therefore they are handling increasing workload easily and they have prevented the interruption of international trade. We observe that there are not enough initiatives for smart port concept in Turkey. For this reason the aim of the thesis is to evaluate the smart port concept in terms of international trade.
Evaluatıon of smart port concept ın terms of ınternatıonal trade
Keywords: Akıllı Limanlar; Demiryolları; Digital Transformation; Dijital Dönüşüm; Endüstri 4.0 International Trade; Industry 4.0; Inland water transportation; International trade; İç sularda taşımacılık; Railroads; Smart Ports; Transportation; Ulaştırma; Uluslararası ticaret