Bir Grup Lise Öğrencisinde Fiziksel ve Duygusal İstismar Risk ve Koruyucu_x000D_ Faktörlerinin Taranması - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Amaç: Çocuk istismarı, çok boyutlu bir olgu olduğundan önleme çalışmalarıplanlanırken, risk ve koruyucu faktörler bireyle, aileyle, okulla, yaşanılan çevreyle ve politikalarla ilgili olmak üzere çok katmanlı biçimde elde edilmelidir. Bu çalışmada amaç,lise öğrencilerinde, istismarla ilişkili bu faktörleri betimlemektir. Gereç ve Yöntem:Katılımcıların yaş ortalaması 15.69 (Ss=.96) olup, % 53.4’ü (n=353) kızdır. Rathus atılganlık envanterine ilaveten kullanılan anket demografik veriler, okul ve yaşanılan çevre, risklidavranışlar, aile ilişkileri/yaşantı tarzı, istismara açık kılan düşünce yapısı ve yakın çevredeistismar gözlemiyle ilgili sorular içermektedir. Bulgular: Öğrencilerin %95.5’i (n=631) ailesiyle birlikte yaşamakta, %51.1’i (n=337) ekonomik durumunu orta/altı olarak nitelendirmektedir. Annelerin % 9.6’sı (n=59) ve babaların % 16.2 (n=104) üniversite mezunudur.Katılımcıların %60.1’i (n=397) okula toplu taşıma kullanarak geldiğini, %39.5’i (n=261)okula giderken kendisine kimsenin eşlik etmediğini bildirmiştir. Okul arkadaşlarından en azbirkaç defa şiddet gördüğünü bildirenlerin oranı %40.7’dir (n=269). Atılganlık cinsiyet vesınıfa göre farklılaşmamıştır. Ailenin terbiye yöntemleri üst sınıflrdaki erkeklere, kızlaragöre daha sert gelmekte, erkekler ailelerinin beklentilerini fazla bulmakta ve daha az takdiredildiklerini hissetmektedirler. Katılımcıların %43’ü (n=284) yakın çevrelerinde duygusalistismara uğrayan çocuk sayısını 3 ve daha fazla olarak tahmin etmiştir. Aynı tahmin fizikselistismar için % 20.4’tür (n=135). Sonuç: Sağlığa zarar verici madde kullanımı, okuldan kaç-ma davranışı, yaşanılan mahallede güvende hissetme durumu, okulda şiddete maruz kalmagibi faktörler sınıf ve cinsiyetten etkilenebilmektedir. İstismarın varlığının doğrudan sorgulanamayacağı durumlarda katılımcıların fiziksel/duygusal istismara uğrayan çocuklarınolduğu bir çevrede bulunup bulunmadığını anlamada okuldan kaçma davranışları, şiddetgösteren yakın arkadaşların bulunup bulunmadığı ve kişinin algıladığı arkadaş desteği de-ğişkenlerinin incelenmesi yol gösterici olabilir.

Objectives: Child abuse is a multidimensional phenomenon so planning_x000D_ prevention strategies, risk/protective factors should be obtained in a multilayered manner_x000D_ with regard to the individual, family, school, environment and policies. It is aimed to describe these factors among high school students. Materials and Methods: The participants’_x000D_ mean age is 15.69 (Sd = .96) and 53.4% (n = 353) of them are female. The Rathus assertiveness inventory and the questionnaire included variables related to demographics, school and_x000D_ neighborhood, risky behaviors, family relationships/lifestyle, risky thinking styles, abuse_x000D_ experience in the immediate environment. Findings: 95.5% of the students (n = 631) live_x000D_ with their families and perceived economic status is moderate/below (51.1%, n = 337). 59_x000D_ (9.6%) mothers and 104 (16.2%) fathers were university graduates. 397 (60.1%) participants come to the school by public transport and 39.5% (n = 261) has no-one to accompany._x000D_ Having a violent school-mate rate is 40.7% (n = 269). Assertiveness did not diffr by gender_x000D_ and class. Families’ child rearing practices are harder for the upper-class boys than for the_x000D_ girls, the boys find their families expectations too much and feel less appreciated. 284 (43%)_x000D_ participants had 3 or more children who abuse emotionally (n=284, 43%) and physically_x000D_ (n=135, 20.4%). Conclusion: Class and gender may affct substance use, truancy, neighborhood safety, school violence victimization. When abuse cannot be questioned directly, it can_x000D_ be guiding to examine whether students escape from school, whether there are close violent_x000D_ friends and whether they feel friends’ support
Screening of Physical and Emotional Abuse Risk and Protective Factors in a Group of High School Students