AKADEMİK VE SOSYAL DUYGUSAL OKULA HAZIR BULUNUŞLUK İLE ÖZ DÜZENLEME BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ - UYANIK, GÜLDEN; DEĞİRMENCİ, ŞEYMA (My University, 2021)
Bu araştırma, anasınıfına devam eden çocukların akademik ve sosyal-duygusal okula hazırbulunuşluğu ile öz düzenleme becerileri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında; 1) Okul öncesi dönem çocukların kavram bilgi düzeyleri öz düzenleme becerilerine göre farklılık göstermekte midir? 2) Öz düzenleme beceri düzeyleri ile sosyal duygusal okul olgunluğu arasındaki ilişki nedir? sorularına yanıt aranmıştır. Tarama modeline göre tasarlanan araştırmaya, 63’ü (%48.8) kız, 65’i (%50.4) erkek olmak üzere toplam 129 çocuk ve bu çocukların okul öncesi öğretmenleri katılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak, demografik bilgi formu, Boehm Temel Kavramlar Testi, (Balat-Uyanık, 2003), 60-72 Aylık Çocuklar için Sosyal Duygusal Okul Olgunluğu Ölçeği -SDOO (Balat-Uyanık, Değirmenci ve Malıyok, 2017), Öz Düzenleme Becerileri Ölçeği -ÖDBÖ (Bayındır ve Ural, 2016) kullanılmıştır. Bulgular, anasınıfına devam eden çocukların hem akademik okula hazırbulunuşluk düzeyleri ve öz düzenleme becerileri arasında, hem de sosyal duygusal okula hazır bulunuşluk düzeyleri ile öz düzenleme becerileri arasında anlamlı ilişki olduğunu göstermiştir. Araştırmanın sonuçları, öz düzenleme becerilerinin okula hazırbulunuşluk için önemini ve desteklenmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koymuştur.

This research aims to investigate the relationship between academic and social-emotional school readiness and_x000D_ self-regulation skills of children attending preschools. A total of 129 children, 63 (48.8%) girls and 65 (50.4%)_x000D_ boys and their preschool teachers participated in this study which is designed according to the survey model._x000D_ Demographic information form, Boehm Basic Concepts Test (Balat-Uyanık, 2003), Social Emotional School_x000D_ Readiness Scale for 60-72 Months Children (Balat-Uyanık, Değirmenci & Malıyok, 2017) Self-Regulation_x000D_ Skills Scale (Bayındır & Ural, 2016) were used as data collection tools. Findings indicate that there is a_x000D_ significant relationship between the academic school readiness levels and self-regulation skills as well as the_x000D_ social emotional school readiness levels and self-regulation skills of children. The results of the study once again_x000D_ revealed the importance of self-regulation skills and it is necessary to support the skills for school readiness.
THE RELATIONSHIP BETWEEN ACADEMIC AND SOCIAL-EMOTIONAL SCHOOL READINESS AND SELF-REGULATION SKILLS