Endüstri meslek lisesinde metal işleri bölümü atölye düzeninin eğitime etkileri - Özduman, Aziz (My University, 2007)
ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİNDE METAL İŞLERİ BÖLÜMÜ ATÖLYE DÜZENİNİN EĞİTİME ETKİLERİ Endüstri Meslek Liselerinde eğitim teorik ve uygulamaya dayalı olarak verilmektedir. Uygulamaya dönük eğitim gerekli ekipmanla donatılmış atelyelerde gerçekleştirilmektedir. Bu atelyelerden istenilen verimin elde edilmesi büyük ölçüde atelyelerin yerleşim düzenine bağlıdır. İyi bir atelye yerleşim düzeninin verimli bir çalışma ve etkili bir öğrenme atmosferini beraberinde getireceği akıldan çıkarılmamalıdır. Mimari tasarım safhasında; atelyelrin boyutları ve şekli, göz önünde bulundurulmalıdır. Aydınlanma, su, basınçlı hava, gaz, ısıtma, soğutma, elektirik tesisatları ve iletişim hatları da atelyelerin tasarımında önemli faktörlerdir. Son olarak; atelyelerin yapısı ve yerleşim düzeni sağlıklı ve emniyet kurallarına uygun olmalıdır. Bu tezde, metal işleri bölümü atelyelerinin mimari yapılarının ve eğitim ortamının yeniden düzenlenmesine ilişkin bir çalışma yapılarak bunun eğitime etkilerinin incelenmesini amaçlanmıştır. Ayrıca örnek bir atelye yerleşimi tasarlanarak ilgililerin istifadesine sunulacaktır.

THE EFFECTS OF WORKSHOP LAYOUT METAL WORKS DEPARTMENT ON EDUCATION AT INDUSTRIAL VOCATIONAL HIGH SCHOOL Education is delivered on theoretical and practical basic at Industrial Vocational High Schools. Practical education is realized at workshops which are equipped with necessary items. Obtaining the expected productivity from these workshops depends on to a large extent the layout of the workshop. It should be born in mind that a good workshop layout will bring a productive working and effective learning atmosphere. The size and shape of workshops must be taken in the account at the stage of architectural design. Lightning, water, compressed air, gas, heating-ventilation, electrical installations and communication lines are also important factors in the design of workshops. Finally, the structure and layout of workshops must conform to health and safety rules. The aim of this thesis is to investigate the effects of architectural structure and educational environment of workshops of metal works department on the education. In addition a model workshops layout will be designed for the benefit of related concerning.
Keywords: Atölye_Eğitim; Meslek Liseleri_Eğitim; Metal Eğitimi