Anonim ortaklıklarda tahvil - Gürbüz, Diğdem Göç (My University, 2005)
ANONİM ORTAKLIKLARDA TAHVİL Çalışmamızın amacı, Türk hukuku açısından anonim ortaklıklarda tahvilleri incelemektir, ancak konuyla doğrudan ilgili olmayan hususlara da konu bütünlüğünü sağlamak amacıyla yeri geldikçe ayrıntıya girilmeden değinilmiştir. Doktrinde konuya ilişkin araştırmalar yapılmışsa da, bunlar konuyu çeşitli yönleriyle ele alan bir kapsamda olmayıp, bazı hususları incelemiştir. Bu durumda bizi Anonim Ortaklılarda Tahvil konusunda özel bir çalışma yapmaya yöneltmiştir. Tezimiz girişi takip eden dört ana bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş kısmında konu takdim edilmiştir. Birinci bölümde tahvil kavramı ve çeşitleri incelenmiştir. Üç paragraftan oluşan bölümde ilk paragrafta tahvil kavramı, ikinci paragrafta tahvilin nitelik ve özellikleri ele alınmış, tahvillerin şekli konusunda şemalarla açıklamalar yapılmıştır. Üçüncü paragrafta tahvil çeşitleri ana hatlarıyla ele alınıp, açıklanmıştır. İkinci bölüm, anonim ortaklıkların tahvil çıkarmasına ayrılmıştır. Dört paragraftan oluşan bu bölümün ilk paragrafında, Türk Hukukunda tahvil çıkarılmasının hukuki dayanakları incelenmiş, ikinci paragrafta tahvil çıkarılmasının şartları, üçüncü paragrafta tahvil çıkarılması usulü ayrıntılı olarak incelenmiştir. Son paragrafta, tahvillerin taahhüdü sorunu inceleme konusu yapılmıştır. Üçüncü bölümde, tahvil sahiplerinin hukuki durumu üzerinde durulmuştur. Özellikle TTK. hükümleri açısından inceleme yapılmıştır. Birinci paragrafta tahvil sahiplerinin hak ve borçları ele alınmış, tahvil sahiplerinin genel kurul olarak kullanabilecekleri hakları incelenmiş ve yönetim kurulunun tahvil çıkarma işleminden dolayı tahvil sahiplerine olan sorumluluğuna değinilmiştir. İkinci paragrafta ise, anonim ortaklığın hak ve borçları ele alınıp, açıklanmıştır. Dördüncü bölüm, tahvil üzerindeki hukuki işlemler ve tahvillerin itfasına ayrılmıştır. İki paragraftan oluşan bu bölümün ilk paragrafında tahvil üzerinde yapılabilecek hukuki işlemler, diğer paragrafta ise tahvillerin vade tarihinde ve erken itfası ele alınıp incelenmiştir. Çalışmamız varılan sonuçların özeti niteliğinde bir sonuç ile bitmektedir. BILLS IN INCORPORATED ASSOCIATIONS The aim of our paper is to analyse the bills in incorporated associations from the Turkish Law point of view. But to keep the subject in line as a whole, some other issues will be told during the paper without giving too much details. Altough some researches are done which are related with the doctrine, those have a limited scope focusing on some issues. This situation turned us towards preparing a special study on bills in incorporated associations. The thesis consists of an entrance followed by four main parts and a conclusion section. The subject is presented in the entrance section. In the first section, bill concept and its kinds are studied. The first section consists of three paragraphs; in the first paragraph the bill concept, in the second paragraph characteristics and features of bills are explained and the type of the bills are expressed with the diagrams. In the third paragraph the types of the bills are explained in major headlines. The second section is allocated for the bills decayed by incorporated associations. In the first paragraph the legal basis of bill decay in the Turkish Law is studied. In the second paragraph the conditions of bill decay in the Turkish Law, in the third paragraph the methodology of bill decay is studied in details. In the last paragraph the problems in the obligation of bills is subject to our study. The third section is focused on the status of bill owners from the legal point of view. Especially the research is based on the Turkish Commercial Law rules. In the first paragraph the rights and debts of bill owners is studied, the rights of the bill owners that they can use as general meeting is examined and the liabilities of the board of directors against bill owners as a result of bill decay is mentioned. In the second paragraph the rights and debts of incorporated associations is discussed. The fourth section is allocated to the legal operations on bills and the redemption of bills. It consists of two paragraphs, in which the first paragraph focused on the legal transactions that can be done on bills and the second paragraph focused on the redemption of bills on the early and valor date. The paper is finished with the conclusion part where the

of the results of our study is explained.
Keywords: Anonim Şirketler; Tahviller_Hukuk