The impact of augmented reality on online purchase intentions of consumers based on perceived risk and technology acceptance model - Mammadlı, Narmın (My University, 2020)
Teknoloji hızla gelişmekte olup, internet kullanımının artmasına yol açmaktadır. Bu durumda şirketler, tüm günlük yaşam operasyonlarını, işlemlerini, faaliyetlerini ve uygulamalarını müşteriler için daha kolay hale getirmek için çevrimiçi platformlarını geliştirme eğilimindedir. Önemli alanlardan biri çevrimiçi alışveriş web siteleri ve platformlarıdır. Çevrimiçi alışveriş siteleri, işlem ve ulaşım açısından daha düşük maliyetler gibi birçok avantaj sağlar. Ayrıca, kullanıcıların satış baskısını önlerken zaman ve çabadan tasarruf etmelerine yardımcı olur. Ancak aynı zamanda, müşterilerin çevrimiçi alışveriş yapmasını engelleyebilecek kredi kartı bilgilerinin korunması, teslimat ve beden uyuşmama gibi algılanan riskler olarak adlandırılabilecek çeşitli dezavantajları da vardır. Bu çalışmanın ana faktörlerinden biri olan “Artırılmış Gerçeklik” kavramı algılanan risklere bir çözüm olabilir. Çevrimiçi alışveriş faaliyetlerinde artırılmış gerçeklik kullanılması riskleri azaltabilir ve hatta bazen ortadan kaldırabilir. Sonuç olarak, bu avantajlar müşterilerin satın alma niyetini etkileyebilir. Bu araştırmanın amacı, algılanan riskleri dahil ederek ve Teknoloji Kabul Modelini kullanarak artırılmış gerçekliğin müşterilerin çevrimiçi satın alma niyeti üzerindeki etkilerini araştırmaktır.

echnology develops rapidly and so does the internet usage. This being the case, companies tend to improve their online platforms in order to make all daily life operations, transactions, activities and applications easier for customers. One of the important fields are online shopping websites and platforms. Online shopping websites provide many benefits like lower costs in terms of transaction and transport. Besides, they help users to save their time and effort while preventing sales pressure. But at the same time, there are several disadvantages which can be called as perceived risks such as credit card securities, delivery and size risks which can hinder customers to shop online. The concept of “Augmented Reality” which is one of the main factors of this study can be a solution to those perceived risks. Using AR in online shopping activities can decrease the risks and even extinguish them sometimes. As a result, those advantages can affect purchase intention of customers. This research is aimed to investigate the impacts of AR on online purchase intention of customers by involving perceived risks and using Technology Acceptance Model.
Keywords: Algılanan Riskler; Artırılmış Gerçeklik; Augmented Reality; Business; Çevrimiçi Alışveriş; İşletme; Online shopping; Perceived Risk; Purchase Intention; Satın Alma Niyeti Technology Acceptance Model (TAM); Teknoloji kabul modeli