Yöneticiye güvenin iş tutumlarına etkisinde iletişim ve güç tarzlarının rolü - Kılıç, Bülent (My University, 2006)
Yöneticiye Güvenin İş Tutumlarına Etkisinde İletişim ve Güç Tarzlarının Rolü Bu araştırmanın amacı yöneticiye güvenin öncellerinden birinin yöneticinin iletişim tarzları olup olmadığını incelemektir. Bununla beraber yöneticiye güvenin, yöneticinin iletişim tarzlarıyla çalışanların işe ilişkin tutumları arasında bir ara değişken olarak etkili olup olmadığı da araştırılmıştır. Araştırma da ayrıca yöneticinin iletişim tarzıyla güç tarzlarının etkileşiminin yöneticiye güveni manidar bir şekilde açıklayacağı ileri sürülmüştür. Yöneticiye güvenin, çalışanın iş doyumu örgüte bağlılık, kuruma güven ve işden ayrılma niyeti gibi iş tutumları olarak adlandırabileceğimiz değişkenleri açıklamaya katkısının olacağı savunulmaktadır. Ayrıca, yöneticinin güç tarzlarının da iş tutumlarını etkileyip etkilemediği de incelenmiştir. Ek olarak kadın ve erkek çalışanlar arasında iş tutumları bakımından manidar bir fark olup olmadığı da araştırılmıştır. Bu iddiaları doğrulamak üzere Istanbul’daki ulusal bir basın kuruluşunda, Adapazarı’ndaki bir otomobil fabrikasında ve Ankara’daki ulusal bir inşaat firmasında çalışanlara anket dağıtmak suretiyle toplam 240 kişiden veri toplanmıştır. Veriler SPSS 13 programi kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre iletişim tarzının yöneticiye güveni manidar olarak açıklayan bir değişken olduğu bulunmuştur. Ayrıca, iletişim tarzı ile iş tutumları arasındaki ilişkide yöneticiye güvenin tam bir ara değişken olduğu bulunmuştur. Yöneticinin iletişim tarzıyla güç tarzlarının güveni açıklamaktadır. Fakat araştırmada bu değişkenlerin etkileşiminin güveni açıklayacağı yönündeki hipotezler doğrulanmamıştır. Bulgular iş tutumları bakımından cinsiyetler arası bir fark olduğunu göstermiştir. Buna göre, kadınların işden ayrılma niyetinin erkeklerden daha yüksek olduğu bulunmuştur. Paralel olarak erkeklerin de iş doyumu düzeylerinin kadınlarınkinden yüksek olduğu bulunmuştur.

The Effect of Trust in Supervisor on Job Attitudes: The Role of Commmunication and Power Styles The aim of this study is to investigate the effects of perceived communication style on trust in supervisor. In addition, it is hypothesized that the effect of communication style on job attitudes will be lower than the effect of trust in supervisor on job attitudes when the variable trust in supervisor intervenes. Moreover, whether or not power styles of the superior have a moderating effect on the relationship between communcation style and trust is analyzed. It is also hypothesized that trust in supervisor will significantly predict the job attitudes such as job satisfaction, organizational commitment, organizational trust and turnover intention. Furthermore, the effect of manager’s power style on job attitudes is also examined. In addition, the gender difference in terms of job attitudes is investigated. The sample was drawn from three different work places. A national press company from Istanbul , a national construction from Ankara and an automobile factory from Adapazarı. The questionnaire was administered to a total of 240 employees. As hypothesized, the manager’s perceived communication style was found to be a significant predictor of trust in supervisor. As predicted trust in supervisor was found to be an intervening variable in the relationship between communication style and job attitudes. The hypotheses about the moderating role of power styles on trust in supervisor were not confirmed. In addition, it was found that women significantly have higher levels of turnover intention than men, and men have significantly higher levels of job satisfaction than women. Results are discussed on the basis of a summarized research model.
Keywords: Çalışma Ortamı_Performans Değerlendirme; İş Tatmini_Tutum (Psikoloji); Yöneticiler_Personel Yönetimi