ITI dental implant sisteminde hemen yüklemenin marjinal kemik kaybına ve implantın stabilitesine olan etkisinin değerlendirilmesi - Dergin, Cem (My University, 2006)
Bu çalışmanın amacı ITI dental implant sisteminde erken yüklemenin marjinal kemik kaybı ve primer implant stabilitesi üzerindeki etkisinin RFA ve periapikal radyografi yöntemi ile in vivo olarak değerlendirilmesidir. Bu çalışmaya parsiyel ve total dişsizliğe sahip toplam 21 hasta katıldı. Çalışma grubundaki hastalara 50 adet SLA yüzeye sahip ITI implantı yerleştirildikten sonra vidalı tipte bir geçici protezle hemen yükleme uygulandı; kontrol grubundaki hastalara ise 56 adet SLA yüzeyli ITI implantı yerleştirildikten 8 hafta sonra yükleme uygulandı.Tüm implantların başlangıç, 2.ay ve 1.yılda periapikal radyografileri alınarak implantların 2.ay ve 1. yılın sonundaki marjinal kemik kayıpları belirlendi. Tüm implantların 8. haftaya kadar olan stabilite değişimleri değerlendirildiğinde, yüklemenin stabilite üzerindeki etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulundu (P<0.05). Bununla beraber, implantların farklı çenelere yerleştirilmesinin, implant uzunluğunun ve protez tipinin stabiliteye istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi bulunmadı. (P>0.05). Farklı primer stabiliteye sahip implantların stabilitelerinin zamana bağlı değişiminde ki farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulundu (P<0.05). 2 Her iki grup arasındaki marjinal kemik kaybı farkı istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (P>0.05). Erken yüklenen implantların 1 yıllık takip sonucundaki başarı oranı %100 olarak bulunurken bu değer hemen yüklenen implantlar için %98olarak tespit edildi. mplant,hemen yükleme,rezonans,sıklık analizi. 3

Evaluation Of The Effect Of Immediate Loading On Marginal Bone Loss And Implant Stability For The Iti Dental Implant System The object of this study is to evaluate the effect of immediate loading on marginal bone loss and primary implant stability in ITI dental implant system in vivo using RFA and periapical radiography methods. 21 patients with complete and partial edentulism were incorporated in this study. 50 SLA ITI implants were placed and immediately loaded with a provisional screw-retained prostheses in the study group whereas 56 SLA ITI implants were loaded 8 weeks after implantation in the control group. The marginal bone loss around all implants at 2 months and in 1 year was determined using the periapical radiographs taken at the beginning, after 2 months and 1 year. When the stability changes during the first 8 weeks were assessed, the effect of loading type on stability was found to be statistically significant (p<0.05). However, implantation in different jaws, implant length and type of prostheses had no statistically significant effect on stability (p> 0.05). The change in the stability of implants with different primary stability with time was found to be statistically significant (p<0.05). The difference in marginal bone loss between the two groups was not statistically significant (p > 0.05). Success rates were found to be 100 % for the early loaded implants and 98 % for the immediately loaded implants after 1 year-follow-up. Key words: implant, immediate loading, resonance, frequency analysis
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı; Diş Hastalıkları; Diş Hekimliği_Tedavi; Protetik Diş Tedavisi