T-hücreli/histiyositten zengin B-hücreli lenfomanın nadir görülen bir ilk başvuru bulgusu: Akut böbrek yetmezliği - FİLİZOĞLU, NUH; ÖNEŞ, TUNÇ; ENGÜR, CEREN ÖZGE; KESİM, SELİN; ÖZGÜVEN, SALİH; TUROĞLU, HALİL TURGUT; ERDİL, TANJU YUSUF; BALABAN GENÇ, ZEYNEP CEREN (My University, 2022)
Amaç: T-hücreli/histiyositten zengin B-hücreli lenfoma (TH/HZBHL), tüm diffüz büyük B hücreli lenfoma olgularının yaklaşık %1-3’ünü oluşturur ve böbrek tutulumu toplam primer ekstranodal lenfomaların yalnızca %1’ini oluşturur. Bu olgu sunumunda akut böbrek yetmezliği ile başvuran bir TH/ HZBHL olgusunun florodeoksiglukoz (FDG) pozitron emisyon tomografisi/ bilgisayarlı tomografi (PET/BT) bulgularını sunuyoruz. Yöntem: Otuz iki yaşında erkek hasta sol bacak ağrısı, bulantı, iştahsızlık ve ayaklarında uyuşma şikayetleri ile hastaneye başvurdu. Üre (54 mg/dL) ve kreatinin (7,41 mg/dL) yüksekliği nedeniyle nefroloji bölümü’ne sevk edilen hastaya böbrek biyopsisi yapıldı. Patolojide atipik lenfoid proliferasyon saptanana hastaya evreleme amacıyla F-18 Florodeoksiglukoz (F-18 FDG) PET/BT görüntüleme yapıldı. Bulgular: F-18 FDG PET/BT’de her iki böbrek parankiminde malignite ile uyumlu yaygın FDG tutulumu izlendi. Ayrıca sağ humerusta, her iki hemitoraksta çok sayıda kostada, vertebral kolonda, pelvik kemiklerde, sağ proksimal tibia ve her iki femurda olmak üzere aksiyel ve apendiküler iskelette multipl hipermetabolik lezyonlar görüldü. Nodal hastalık saptanmadı. Ardından kemik biyopsisi yapıldı ve hastaya TH/HZBHL tanısı konuldu. Altı kür CHOP (siklofosfamid, doksorubisin, vinkristin, prednizon) kemoterapisinden sonra çekilen F-18 FDG PET/BT’de böbrek lezyonlarında tam metabolik yanıt izlendi. Tedaviden sonra üre (11 mg/dL) ve kreatinin (1,06 mg/dL) değerleri normale döndü. Sonuç: TH/HZBHL belirgin bir T-hücresi ve histiyosit bileşeni gösteren, karakteristik morfolojik ve immünohistokimyasal özelliklere sahip, difüz büyük B hücreli lenfomanın (DBBHL) nadir görülen bir histolojik alt tipidir. TH/HZBHL, tüm DBBHL olgularının yaklaşık %1-3’ünü oluşturur. TH/HZBHL, DBBHL’den daha kötü bir prognoza sahiptir ve daha agresif tedaviye ihtiyaç duyabilir. Hastalık genellikle lenf düğümlerini etkiler, ancak ekstranodal bölgelerin tutulumu da özellikle kemik iliği, dalak, karaciğer ve gastrointestinal sistemde ortaya çıkabilir. TH/HZBHL’de ilk başvuru anındaböbrek tutulumunun olguların sadece %2-3’ünde görüldüğü bildirmiştir. Böbrek toplayıcı sisteminde fizyolojik FDG tutulumu böbrek tutulumu hakkında yanlış pozitif ve yanlış negatif yorumlara neden olabilse de böbreğin ekstranodal tutulumu renal kortekste çok sayıda hipermetabolik kitleler veya bizim olgumuzda olduğu gibi organ büyümesi ile birlikte diffüz FDG tutulumu şeklinde olabilir. Biz de akut böbrek yetmezliği ile başvuran ve F-18 FDG PET/BT’de bilateral böbreklerde lenfomatöz infiltrasyon izlenen, sonrasında takip F-18 FDG PET/BT’de kemoterapi sonrası tam düzelme görülen ilginç bir TH/HZBHL olgusunu sunuyoruz. Anahtar Kelimeler: FDG PET/BT, böbrek, lenfoma
Keywords: Tıp; Dahili Tıp Bilimleri; Nükleer Tıp; Sağlık Bilimleri; Medicine; Internal Medicine Sciences; Nuclear medicine; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; TIP, GENEL & DAHİLİ; RADYOLOJİ, NÜKLEER TIP ve MEDİKAL GÖRÜNTÜLEME; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; MEDICINE, GENERAL & INTERNAL; RADIOLOGY, NUCLEAR MEDICINE & MEDICAL IMAGING; Radyoloji ve Ultrason Teknolojisi; Genel Sağlık Meslekleri; Patofizyoloji; Temel Bilgi ve Beceriler; Değerlendirme ve Teşhis; Radyoloji, Nükleer Tıp ve Görüntüleme; Dahiliye; Aile Sağlığı; Tıp (çeşitli); Genel Tıp; Radiological and Ultrasound Technology; General Health Professions; Pathophysiology; Fundamentals and Skills; Assessment and Diagnosis; Radiology, Nuclear Medicine and Imaging; Internal Medicine; Family Practice; Medicine (miscellaneous); General Medicine