Katma değer vergisinde ihracat istisnası - Güleç, Nuri (My University, 2005)
Tez dört bölümde incelenmiş,Birinci Bölümde Dış Ticaretin Tarihi gelişimi, Dış Ticarette Satış Şekilleri ve Türk Ticaret Kanun’undaki Dış Ticarette ile ilgili hükümler,Dış ticaretin oluşumu, gelişmeleri ve bugünkü durumundan bahsedildi. İkinci Bölümde İhracat yönetmeliğine göre ihracatın tanımı, ihracatçının tanımı ihracat şekilleri ve esasları ihracat şekillerinin tanımları, özellikleri incelendi Üçüncü Bölümde, İhracat istisnasının uygulanacağı ihracat türleri, istisnanın uygulanması için gerekli şartlar, serbest bölgelere yapılan satışların ihracat istisnasına tabi olması , ihraç kaydıyla mal tesliminde istisna, imalatçı deyimi, imalatçının tanımı imalatçı ile ilgili Danıştay kararları, Yolcu beraberi eşya istisnası, bavul ticareti istisnası, yolcu ve bavul ticaret istisnadan kimler yararlanır, istisnanın şartları, yolcu beraberi eşya istisnası ve bavul ticaretinin üç ay içerisinde yurtdışı edilmesi şartı, Hizmet ihracatı, hizmet ihracatının şartları, hizmet ihracatı ile ilgili bazı hususlar bunlar, İhraç edilen mallara ilişkin olarak verilen hizmetler, ithalat komisyonculuğu, Yurtdışından acenta aracılığıyla Türkiye’de düzenlenen turlarda turistlere verilen hizmetler, vb. hizmet ihracatı ile mal ihracatı istisna uygulaması arasında önemli farklar hizmet ihracatında dövizin yurda getirilmesi ve hizmet ihracatının nerede faydalandıysa orada vergilendirilmesidir. ayrıca taşımacılık istisnası, taşımacılık istisnasının şartları incelenmiştir. Dördüncü Bölümde, İstisnanın uygulanması, Destinasyon ilkesi, ihracat istisnasından kimlerin yararlandığı, ihracatta katma değer vergisi istisnası uygulanabilmesi için gerekli şartlar, bunlar malın yurtdışındaki müşteriye satılması, fatura veya benzeri belgenin yurtdışındaki müşteri adına düzenlenmesi ve ihracata konu malın TC. gümrük bölgesinden gecerek yurtdışına çıkması, İhracat istisnasının beyan edileceği dönemin ve bedelin tespiti, ihracatta uygulanan vade farkları, ihracat istisnası uygulanacak malın gümrükten çıkış tarihinde istisnanın uygulanacağı faturanın ihraç tarihinden önce düzenlenmişse istisnanın faturanın düzenlendiği tarihte uygulanmayacağı gümrükten çıktığı tarihte uygulanacağı, ihraç edilen malların geri gelmesi, ihraç edilen malların zayi olması, girdi vergilerinin arındırılması, indirim ve iade için gerekli istisna belgeleri belirtilmiştir. EXPORTS EXCEPTIONS IN VALUE ADDED TAX

OF MASTER THESIS The thesis is examined in four parts. The historical development of foreign trade, the selling types in foreign trade and the related adjudications about foreign trade in Turkish Trade Law, the formation, developments and present conditions of foreign trade is remarked in the first part. In the second part, the definitions of exports according to the export regulations, the definition of exporter, the types of rudiments of exports, the definions of export types and its characteristics are examined. In the third part, the types of export practised by export exceptions, the necessary conditions for the practise of exception, the subjection of the trade made for free trade zone to export exceptions, the exceptions of delivery in export trade, the definition of manufacturer, the decisions of the State Council about manufacturer, the exceptions about travellers' good, the exception of valise trade, the conditions of exception, the exceptions of the travellers' good and valise trade exception and deporting them in three months, the service exports, the conditions of service export, some special points about service export; these are the services which are related to the exported goods, import brokerage, the services given to the tourists that is arranged in Turkey from abroad by agencies…etc, the important differences between service export and practice of exceptions for goods export, bringing foreign currency to country by service export and the taxation of service export in where it draws benefit from, and also transportation exception and the condition of transportation exceptions are remarked.. In the fourth part, the practice of exception, destination principle, the traders drawing benefits from export exception, the necessary conditions being able to practise Value Added Tax exception in export; these are selling the goods to the customer abroad, invoice to the name of the customer abroad and taking out of the goods being exported according to the Turkish Custom Area, determining the period and the equivalent of announcing export exception, the practice of interest cost in export, that the goods being exported according to the export exceptions will be arranged to the date the invoice prepared, not according to the date the goods are taken out, refundment of exported goods, the goods lost during the exportation, purifying the entry taxes, the necessary exception documents for discounts and refundments is remarked.
Keywords: Hukuk; İhracat_Türkiye; Katma Değer Vergisi_Türkiye; Tüketim ve gider vergileri; Vergi hukuku